Nu pot beneficia de nicio formă de sprijin social şi nici de educaţie din cauză că nu au acte. Nu au acte pentru că locuinţele în care stau, la marginea Timişoarei, sunt ridicate fără autorizaţie, aşa că nu au dovada locuirii într-un spaţiu, necesară pentru realizarea cărţii de identitate. Este un cerc vicios din care mai multe familii nevoiaşe, formate preponderant din romi, nu mai ies de zeci de ani. Autorităţile caută, teoretic cel puţin, de ani de zile, soluţii pentru aceşti oameni, fără să pară să ajungă la o soluţie care să-i scape pe aceşti nevoiaşi de statutul de “oameni invizibili”.
În Kuncz, 380 de familii stau fără forme legale
Problema oamenilor fără identitate de la marginea Timişoarei a fost abordată din nou săptămâna trecută, când la Prefectura Timiş a avut loc şedinţa Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor. În şedinţa în cauză, pe lângă “discutarea stadiului îndeplinirii măsurilor prevăzute în Planul Judeţean de Măsuri stabilit conform Strategiei Guvernului României de integrare a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor 2010 – 2020 în teritoriu”, s-a luat în discuţie şi această problemă concretă, pe care autorităţile par incapabile să o rezolve de zeci de ani. Reprezentanţii Prefecturii Timiş spun că s-au dezbătut chestiunile legate de emiterea actelor de identitate şi de obţinerea documentelor de proprietate pentru locuinţe, fiind abordată problema din cartierul Kuncz, unde persoane de etnie romă domiciliază în acelaşi locuinţe de mulţi ani, dar nu îşi pot face acte de identitate definitive din cauza statului caselor care au fost ridicate fără autorizaţie.
Cum s-au putut ridica acele construcţii acolo, fără ca nimeni să ştie de ele probabil că e tardiv de analizat. Cert este că, în urma şedinţei în cauză, Prefectura Timiş a găsit o “soluţie”, în sensul că “s-a stabilit că se va transmite o adresă către Primăria Timişoara, pentru a se încerca rezolvarea problemelor legate de actele de identitate”.
Este greu de imaginat cum s-ar putea rezolva însă problema la nivelul Primăriei, pentru că legea spune foarte clar că, pentru emiterea cărţii de identitate, este nevoie de un act de spaţiu. Iar Primăria, oricât şi-ar dori să rezolve problema, nu poate emite autorizaţii post-factum la case construite după ureche. Ca atare, şi de această dată, discuţiile par să nu ducă nicăieri.
Evidenţele oficiale arată că în Timişoara şi comunele aparţinătoare trăiesc aproape 10.000 de persoane care nu au documente valabile. O parte dintre oamenii fără identitate, care nu apar nici măcar în evidenţele maternităţilor, şi-au angajat avocaţi pentru a-şi revendica dreptul la existenţă scriptică. Nu este însă cazul familiilor nevoiaşe din zona Kuncz. Conform evidenţei Primăriei, în această zonă 178 de case, în care locuiesc 380 de familii, nu au forme legale, iar circa 250 de persoane nu deţin niciun act de identitate, ceea ce face imposibilă înscrierea la medicul de familie, găsirea vreunui loc de muncă sau încasarea unor ajutoare sociale. Multe din familiile de aici nu au nici bani pentru asigurarea alimentelor zilnice, iar în cazul lor este o himeră deschiderea proceselor de stabilire şi recuperare a identităţii. Iar aceşti oameni-fantomă se înmulţesc. Este evident că într-o familie în care tatăl şi mama nu au niciun fel de acte, nici copilul nu are cum să intre în legalitate.
Deşi vorbeşte despre spectacole de lumini şi culori pe Bega, metrou şi pasaje futuriste, Primăria Timişoara nu pare să găsească resursele necesare pentru a-i ajuta în vreun fel pe aceşti “oameni invizibili”.
Consilier local: “Este absurd să se refuze înregistrarea lor pentru că le lipseşte un act la dosar”
Consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu susţine că problema romilor fără acte din Kuncz şi Fabric a mai fost luată în discuţie şi la diverse consilii de cartier şi, deşi s-au promis soluţii concrete, acestea au întârziat să apară: “Sunt foarte multe probleme în acele zone. Unii au intrat abuziv în nişte spaţii care nu erau ale lor. Alţii şi-au construit case fără niciun fel de acte. În cazul acelor cetăţeni fără documente este însă şi o problemă legată de legislaţie. Legea te obligă să ai acte de identitate. Pe de altă parte, trebuie să depui o cerere în acest sens şi, dacă nu ai toată documentaţia, nu ţi se eliberează acele acte de identitate. Este o problemă nu doar locală, ci la nivel naţional”.
Ştefan Sandu apreciază că ar trebui făcute demersuri pentru introducerea tuturor acestor persoane în sistem, chiar dacă lipsesc unele elemente ce pot fi completate pe parcurs: “Pentru Stat este mai important să înregistreze aceste persoane, decât să le refuze eliberarea documentelor de identitate pe motiv că nu au nu ştiu ce acte la dosar. A refuza înregistrarea acestor persoane nu este un lucru benefic nici pentru autorităţi”, mai spune Ştefan Constantin Sandu.
Anchete cu soluţia “posibil decedat”
Conform evidenţelor Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, nu puţini sunt timişorenii care nu se prezintă la 14 ani să-şi întocmească actele de identitate. Iar alţii trăiesc ani de zile cu documente expirate.
Aceştia spun că, în vederea diminuării numărului de cetăţeni care nu au solicitat punerea în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani sau la expirarea termenului de valabilitate al actelor de identitate, cu sprijinul Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor Timiş, au fost editate listele cu persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani sau cărora le-a expirat termenul de valabilitate al actului de identitate şi nu au solicitat punerea în legalitate.
În temeiul acestor liste, în cursul anului trecut au fost trimise 9.347 de invitaţii, din care 7.832 pentru persoane cărora le-a expirat termenul de valabilitate al actului de identitate şi 1.515 pentru minori care au împlinit vârsta de 14 ani. Aceste invitaţii reprezintă o modalitate de înştiinţare a lor că, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt obligate să se prezinte în vederea punerii în legalitate cu act de identitate, nerespectarea dispoziţiilor legale, sancţionându-se cu amenzi cuprinse între 40 şi 80 de lei, care nu prea îi “motivează” pe cei care nu mai au acte de identitate valabile să se prezinte la Evidenţa Populaţiei.
Cei de la Direcţia de Evidenţă Timişoara spun că au colaborat cu Secţiile de Poliţie din municipiu şi cu Posturile de Poliţie Rurale, fiind verificate în acest an peste 3.000 de persoane cărora li s-a pus în vedere să se prezinte la Serviciul de Evidenţă în vederea eliberării unui nou act de identitate. În acest sens au fost fost făcute anchete, iar rezultatele lasă destul loc de interpretări: pentru 668 de persoane, s-a actualizat starea din acte cu menţiunea „plecat în străinătate”, pentru 1.233 de persoane s-a dat soluţia „plecat la altă adresă”, pentru 225 persoane s-a închis ancheta cu concluzia „necunoscut la adresă”, 11 persoane s-au ales cu statutul „posibil decedat”, iar trei persoane, cu statutul „posibil arestat”.
Aceste noţiuni, vagi şi interpretabile, nu ar trebui să fie compatibile cu un sistem clar şi informatizat de evidenţă al persoanei. Până una alta, se pare însă că se poate şi aşa.
700 de oameni fără identitate în Timiş
Deşi Timişoara reprezintă un “pol” al oamenilor fără documente de identitate, situaţia este destul de gravă şi în judeţ. În ultimul raport referitor la diagnoza problemelor sociale la nivelul judeţului, s-a realizat o contabilizare a fenomenului oamenilor fără identitate din Timiş, stabilindu-se că ar fi vorba de peste 700 de suflete, în proporţie egală copii şi adulţi.
În mediul rural, cei mai mulţi copii fără acte au fost identificaţi la Comloşu Mare – 25 de copii, care reprezintă 1,62% din totalul minorilor din comunitate, iar cei mai puţini, la Dudeştii Noi – un singur caz, reprezentând 0,16% din totalul copiilor din comunitate.
În mediul urban, topul sufletelor fără identitate este condus de Sânnicolau Mare, unde Primăria a identificat 100 de copii fără acte, care reprezintă 3,59% din totalul minorilor, din comunitate. Tot în mediul urban, cele mai puţine cazuri de acest gen au fost întâlnite în Deta, unde este luat în evidenţă un singur copil. În ceea ce priveşte adulţii fără acte, pe baza chestionarelor completate de 21 de Primării din judeţ, studiul a identificat 350 de persoane, cele mai multe în mediul urban. La Sânnicolau Mare au fost identificate 135 de persoane, la Jimbolia, 13, iar la Recaş, şapte.
Numărul oamenilor fără identitate ar fi, însă, mult mai mare dacă Primăriile şi structurile din sistemul de asistenţă socială nu s-ar implica în ajutorarea oamenilor fără documente. Astfel, pe an, în peste 500 de cazuri, autorităţile le asigură ajutor celor care nu au acte de identitate, oferindu-le bani pentru a-şi întocmi aceste documente. Tot autorităţile întreprind anual peste 300 de demersuri de acordare de identitate copiilor care nu au certificat de naştere. Grupurile-ţintă ale acestor demersuri de ajutorare sunt persoanele fără adăpost şi familiile de romi, din tabere nomade.
Din motive lesne de înţeles, în anii electorali, autorităţile locale par să se implice cel mai mult în ajutorarea persoanelor fără acte să intre în legalitate. Motivul e destul de simplu : un potenţial alegător nu poate vota fără buletin. Aşa se face că, de pildă, în 2008 şi 2012 au fost realizate cele mai multe demersuri de ajutorare a populaţiei pe linia întocmirii de acte de identitate.
Ultimele comentarii