Întârzierea sau modul mai mult decât ciudat în care se rezolvă cazurile de revendicare a unor terenuri şi clădiri confiscate abuziv înainte de ‘89 creează situaţii care le dau mult de furcă autorităţilor locale. Un caz edificator este cel al Parcului Buziaş care, deşi are nevoie de o reabilitare cât mai grabnică, nu poate primi niciun leu, nici de la bugetul de stat, nici din fonduri europene, până când proprietarii săi nu sunt despăgubiţi. Dosarul aşteaptă din 2009 la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fără să fie rezolvat.
O revendicare problematică
Nu este niciun secret faptul că mai multe proprietăţi importante din Buziaş sunt revendicate de moştenitorii lui Jacob Muschong, industriaşul care, în anul 1906, a achiziţionat băile din localitate şi, ulterior, în jurul lor a dezvoltat una dintre cele mai importante staţiuni balneare din România. Nepoata sa, Margareta Wening, singura moştenitoare a averii de milioane de euro a industriaşului bănăţean, locuieşte în Germania şi a împuternicit delegaţi care au întreprins demersurile de revendicare, cărora li s-a dat câştig de cauză.
Urmaşii lui Muschong ar fi trebuit să recupereze, numai de la Băile Buziaş, peste 200 de hectare de teren – doar parcul aflat în centrul staţiunii are 37 de hectare –, patru hoteluri, vile de cazare şi clădirile în care au funcţionat Băile 1 şi 2. Proprietăţile fuseseră pierdute odată cu naţionalizarea.
Cel mai important obiectiv turistic al oraşului, parcul, care este primul pe lista de revendicări, este domeniu public şi nu poate fi, însă, retrocedat. Ca urmare a demersurilor iniţiate de Primăria Buziaş, iniţiatorii acţiunii de revendicare au acceptat soluţia despăgubirii în echivalent bănesc. Problema este că dosarul de despăgubire a fost depus încă din februarie 2009 la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, nefiind soluţionat nici până acum.
Situaţia dezavantajează autorităţile locale pentru că, deşi Parcul Buziaş are nevoie de reabilitare şi modernizare, Primăria nu poate face nimic, pentru simplul motiv că, până la plata despăgubirilor, parcul, fiind grevat de revendicare, nu poate primi fonduri nici de la bugetul de stat, nici din proiecte europene, finanţările nefiind acordate decât pentru obiective al căror statut, din punct de vedere al proprietăţii, este clar. “Cred că primele demersuri legate de revendicarea parcului au fost făcute în 2001. De atunci nu s-a reuşit nici până în prezent să se rezolve situaţia. Până când iniţiatorii acţiunii de revendicare nu-şi primesc acele despăgubiri, noi nu putem face niciun fel de investiţii la parc. Cât despre proiecte europene de reabilitare, nici nu poate fi vorba, cât există această problemă legată de proprietate”, ne-a declarat primarul oraşului Buziaş, Alger Ilaş.
Deşi în ultimii ani au existat oportunităţi foarte serioase de obţinere a unor finanţări europene pentru reabilitarea parcului, acestea nu au putut fi fructificate din cauza aceleiaşi situaţii. “Întrucât procedura de soluţionare a revendicării nu este finalizată, Proiectul «Modernizarea şi reabilitarea Parcului din oraşul Buziaş», depus pentru accesare de fonduri externe, în ianuarie 2008, a fost respins”, spune deputatul P.S.D. de Timiş Dorel Covaci, care a şi depus o interpelare pe această temă la Camera Deputaţilor.
Colonada din parc se poate prăbuşi în unele porţiuni
Situaţia incertă legată de parc a făcut ca şi cel mai important obiectiv din acest spaţiu verde, colonada din lemn – o pergolă acoperită, unică în Europa pentru lungimea sa, de 510 metri, construită în stil turco-bizantin în anul 1875 – să se degradeze, fără să se poată realiza investiţii la aceasta. Promenade asemănătoare, dar mai scurte, se mai întâlnesc doar la Karlovy Vary, în Cehia, şi în staţiunea germană Baden-Baden. Pe lângă protecţia de ploaie sau ninsoare oferită pacienţilor aflaţi la tratament, promenada a fost gândită şi cu scop terapeutic, considerându-se că plimbarea prin aceasta are efecte curative reale anti-stres şi antiastenice, datorită ionizării puternice a zonei. Din păcate, acest monument, un simbol al staţiunii, riscă să se degradeze până la faza în care pe unele porţiuni, să fie extrem de grea sau imposibilă o eventuală reabilitare a lui.
Dorel Covaci aminteşte şi alte obiective de investiţii uitate de Guvern în ultimii ani. Este vorba despre promisa reabilitare şi transformare a clădirii Spitalului Buziaş în centru de recuperare pentru persoane cu boli cardiovasculare. Acest spital se dorea a fi desfiinţat în urmă cu trei ani, deşi ar fi fost absurd ca o staţiune de odihnă şi tratament să rămână fără spital.
Totodată, Primăria Oraşului Buziaş a iniţiat demersuri în vederea demarării unui proiect pilot numit “Restaurarea şi reabilitarea Ansamblului Arhitectural Balnear Buziaş”, care urmărea, printre altele, restaurarea clădirilor cu destinaţie balneară din perioada interbelică. Până acum s-au dat avize, s-au făcut estimări de costuri şi cam atât, proiectul fiind în analiză la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Deputatul Dorel Covaci mai spune că, deşi au existat promisiuni din partea Ministerului Turismului că acest proiect va face, cu prioritate, obiectul unor alocări de fonduri pentru implementare, nu s-a mai întâmplat nimic.
Localnici revoltaţi
Lipsa de investiţii şi modul în care autorităţile centrale tratează Buziaşul îi revoltă şi pe localnici. “Ce fac cei din conducerea oraşului ? Ei nu văd cum arată parcul, colonada, Baia 1 şi 2, vechile hoteluri lăsate în paragină? Acest oraş este unic în Europa cu frumuseţile sale turistice, dar parcă este o competiţie cine strică sau distruge cel mai mult”, “Parcul din Buziaş nu mai există. Avem doar pădure în mijlocul staţiunii, iar cei care se ocupă (dacă se ocupă) nu cred că sunt de specialitate sau nu au interes. Poate că se doreşte distrugerea în totalitate a ceea ce a mai rămas din ce a fost odată Buziaşul”, “Dacă nu se iau măsuri rapide, colonada nu va mai fi. Am fost azi la plimbare şi în partea cu Baia 1 e gata-gata să cadă. Chiar nu se ştie la Primărie că există o hotărâre de guvern cu privire la retrocedările parcurilor?”, “Parcul, colonada, băile, muzeul balnear, ce a mai rămas din ele? Vorbim de o staţiune izolată care nu are nici măcar acces pietonal spre gară. Oare mai poate visa buzieşanul la staţiunea de altădată?” – acestea sunt doar câteva dintre comentariile unor locuitori din Buziaş, lăsate la un material din TIMPOLIS, în care se discuta despre starea actuală a oraşului şi staţiunii.
O atitudine ciudată a autorităţilor centrale
Este de neînţeles de ce până acum autorităţile centrale au neglijat cea mai importantă staţiune balneară din vestul ţării. Abia în vara acestui an Buziaşul a primit titlul de staţiune balneoclimaterică, alături de alte patru staţiuni din România. Acest statut trebuia să-i fie acordat încă din 2011 când, nu se ştie din ce motive, Buziaşul nu s-a regăsit în lista staţiunilor care au devenit, oficial, staţiuni balneoclimaterice. În octombrie 2011, prin hotărâre de govern, s-a decis ca, pe baza propunerilor şi hotărârilor Consiliilor Locale, precum şi a referatelor întocmite de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, să se acorde statutul de staţiune balneoclimatică sau balneară pentru Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului. Argumentaţia a fost că “aceste localităţi şi areale sunt situate în zone cu factori climatici benefici, cu condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării”.
Surprinzător, Buziaşul, una dintre cele mai vechi şi mai renumite staţiuni balneoclimatice din România şi singura staţiune de interes naţional din vestul ţării, care are ca profil terapeutic bolile cardiovasculare, nu a primit atunci, oficial, acest statut.
Pe lângă faptul că e unica staţiune din vestul ţării cu profil de tratament al bolilor cardiovasculare, Buziaşul a făcut investiţii importante în ultima perioadă pe segmentul wellness şi spa. În prezent, staţiunea pune la dispoziţia turiştilor Centrul Spa cu piscină de dimensiuni semiolimpice, două bazine jacuzzi de patru persoane fiecare, saună şi sală de fitness.
Ultimele comentarii