O nouă viață pentru Sinagoga din Fabric Timișoara

Sursă foto: Asociaţia Pantograf

Timp de mai bine de 30 de ani, povestea Sinagogii din Fabric, odinioară inima comunității evreiești din Timișoara, a rămas nespusă, ascunsă între ziduri și ținută sub lacăt. Proiectul Sunetul sinagogilor imaginează pentru aceasta o nouă viață.

 

Sunetul sinagogilor le propune timișorenilor o serie de patru înregistrări video prin care organizatorii atrag atenția asupra potențialului Sinagogii din Fabric, edificiu care poate deveni un spațiu cultural plin de culoare, un spațiu care poate aduce împreună comunități. Prin interpretarea unor melodii tradiționale evreiești și nu numai, violonista Clara Cernat transformă sinagoga, acum aflată în ruină, într-un tărâm atemporal unde orice formă de artă își poate găsi locul.

La inaugurare, în 1899, Sinagoga din Fabric era cel mai impresionant edificiu al Timișoarei. Timp de nouă decenii, aceasta a fost inima comunității evreiești din Fabric”, declară Ovidiu Miron, președintele Asociației Pantograf, organizatoarea proiectului.

Primul video ce redă parte din istoricul Sinagogii Fabric, se poate vizualiza aici. Până în data de 3 octombrie, video-urile sunt publicate zilnic pe pagina de Facebook a proiectului Sunetul sinagogilor.

Prima ediție a proiectului Sunetul sinagogilor s-a desfășurat în luna august și a urmărit crearea unei legături prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana. Atunci a fost organizat un turneu susținut în cinci orașe de către Orchestra de Cameră din Toulouse, Clara Cernat (solistă vioară) și Thierry Huillet (compozitor și dirijor) și a inclus concerte educaționale pentru publicul larg. Evenimentele din Arad, Oradea, Lugoj și Caransebeș au fost susținute în sinagogi, excepție făcând cel din Timișoara care s-a desfășurat în sala Aula Magna a Universității de Vest.

Clara Cernat. Foto: Asociaţia Pantograf

În mod deosebit, concertul de la Timișoara a fost dedicat Sinagogii noi din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, închisă publicului în ultimele trei decenii. Scopul a fost aducerea în prim plan a acestui edificiu inclus pe Lista monumentelor istorice pentru ca timișorenii să-i redescopere frumusețea și, în timp, comunitatea locală să se implice în renovarea ei.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Proiectul este realizat de Asociația Pantograf, susținut de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și Administrația Fondului Cultural Național, având ca parteneri Institutul Francez Timișoara, Comunităţile Evreilor din Caransebeș, Lugoj și Timișoara şi Orchestra de Cameră din Toulouse.

Print Friendly, PDF & Email