Noile concepte în restaurarea și conservarea patrimoniului pictat, într-o dezbatere organizată la Timișoara

Restaurare patrimoniu pictat. Foto: Basilica

Centrul Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare din cadrul Facultății de Arte și Design, a Universității de Vest din Timișoara organizează o primă întâlnire de formare și informare a profesioniștilor cu preocupări inter-, multi- și transdisciplinare din zona patrimoniului cultural din România.

 

Acest eveniment cu tema „Analiza multispectrală a picturilor – noi concepte în restaurarea și conservarea patrimoniului pictat” este un pas necesar într-un demers de cursă lungă pentru Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii 2023, pentru Regiunea de Vest a României și vizează o colaborare solidă între beneficiari de colecții publice, universități, muzee, companii, centre de cercetare, colecționari, galerii, case de licitații și sectorul administrativ de profil, transmit organizatorii.

Restaurarea, explică organizatorii, este știință și artă, purtându-ne neașteptat spre un registru de intereferențe domenii complementare fascinante, precum criminalistica, industria farmaceutică, tehnica militară, ș.a., cu un aport de informații ce consolidează cunoștințele despre patrimoniul cultural pe care și-l doresc salvat și valorificat responsabil.

„Restaurarea patrimoniului cultural este poate unul dintre cele mai fertile terenuri pentru explorări interdisciplinare și dialog prospectiv între științele exacte și artele vizuale, iar noi suntem încântați că puteam să-l explorăm alături de colegii noștri de la XPECam din Portugalia, care au conturat resursele tehnologice și antreprenoriale optime pentru a dezvolta infrastructura și platforma propusă”, spune lector univ. dr. Filip Petcu, pictor-restaurator / conservare-restaurare, directorul Centrului Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare din cadrul Facultății de Arte și Design, a Universității de Vest din Timișoara.

Filip Petcu. Sursă foto: Facebook

Până în prezent Xpectraltek a susținut workshopuri în importante instituții de profil, precum The Courtauld Institute of Art London, École de Condé Paris, Paris-Sorbonne University, Venarie Reale Torino, Gothenburg Art Museum Sweden, Stichting Restauratie Atelier Limburg – SRAL, Museu Nacional de Arte Antiga Lisbon, Northumbria University, în România Universitatea de Vest din Timișoara fiind prima universitate care îl găzduiește pentru a contura astfel tot mai precis modul în care colaborarea interdisciplinară poate fi pusă în slujba patrimoniului cultural și a cercetării.

Evenimentul va fi organizat ca un webinar/workshop de o oră, marți, 23 martie, începând cu ora 15, cu invitați supriză, lideri în inovație privind acest capitol. Participarea este gratuită și este condiționată de completarea formularului din acest link. Persoanele admise vor fi notificate prin email privind date tehnice ulterioare și emisia pe platforma Zoom.

Conferința este destinată restauratorilor, conservatorilor, muzeografilor, investigatorilor, fizicienilor, chimiștilor, cadre didactice, cercetători, polițiști de patrimoniu, inspectori, funcționari publici din administrația instituțiilor de cultură, manageri de muzee, directori de galerii, evaluatori de artă, membri ai caselor de licitații, freelanceri, alumni.

Print Friendly, PDF & Email