Muzeul Banatului, redeschis pentru public

Foto: Merg In

Muzeul Naţional al Banatului îşi redeschide porţile, aducând în atenția publicului cu două expoziții: Patrionium 2019 și Spectrul iubirii.

 

Patrionium 2019 reprezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare, achiziţionate anul trecut de Muzeul Naţional al Banatului, precum şi piese descoperite de arheologi, pe şantierele descgise în 2019. Expoziția își propune să ilustreze strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale.

Oficialii Muzeului Banatului spun că Consiliul Judeţean Timiş a alocat, anul trecut, 100.000 de lei pentru achiziţiile de bunuri culturale, astfel că 45 de noi obiecte îmbogăţesc patrimoniul datorită acestor fonduri. Alte aproape 500 de obiecte au fost donate, una dintre cele mai importante donaţii – mobilier Biedermeier şi sticlă – fiind făcută de familia dr. Horia Vermeşan şi dr. Simona Vermeşan. Printre elementele expuse se numără lucrări de pictură din secolele XIX-XX, lucrări de sculptură din prima jumătate a secolului al XX-lea, ceramică, sticlă şi metale din secolele XIX-XX, mobilier, textile şi accesorii vestimentare (donate de criticul de artă Ileana Pintilie, profesoara de pian Aurora Dumbravă, fosta directoare a Liceului de Muzică, și Raluca Cosoroabă), care au reprezentat donaţii către Muzeul Naţional al Banatului.

Spectrul iubirii este o expoziţie a artistului Marcel Bunea, organizată în colaborare cu Asociația „Dialoguri contemporane”, al cărei curator este Gabriela Ciucă. Expoziția aduce în faţa vizitatorilor aproape 60 de lucrări, picturi care arată o formă de exprimare altfel, o formă de gândire altfel, un risc asumat de a fi altfel.

Reprezentanții Muzeului Banatului anunță că își reia activitatea și Punctul muzeal „Traian Vuia”, la fel, Muzeul „Ştefan Popa Popas”.

Cele două expoziții pot fi vizitate din 15 mai, în Bastionul Theresia, mansarda B1. Programul de vizitare rămâne cel obişnuit, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari iar pentru adulți, biletul de intrare este 5 lei.

Vizitarea expoziţiilor se va face în condiţii speciale, recomandate prin normele de sănătate publică. Nu se permite accesul pentru mai mult de zece persoane simultan, iar vizitatorii vor fi obligaţi să poarte măşti, la intrare.

Print Friendly, PDF & Email