Expoziţie de fotografie japoneză la Muzeul Banatului

Afis expozitie JaponiaAmbasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Banatului Timişoara organizează expoziţia „Kumamoto Artpolis – Arhitectură și comunicare” care va fi găzduită în perioada următoare la Muzeul Banatului.

 

Expoziția reunește fotografii ce reprezintă lucrări de marcă ale arhitecturii contemporane realizate în ultimele decenii în Prefectura Kumamoto, din Japonia. Cunoscut sub numele de „Kumamoto Artpolis”, acest inovator  proiect de arhitectură și urbanism se desfășoară începând cu anul 1988 în diverse zone și localități din această zonă a Japoniei. Inițiat și susținut financiar de către autoritățile locale, proiectul a dus, în cele peste două decenii de existență, la punerea în operă a peste 80 lucrări purtând semnătura unor arhitecți de renume, prin intermediul cărora întreaga regiune şi-a câştigat reputaţia de centru internațional al arhitecturii contemporane.

Punând accentul mai degrabă pe elementul de design și nu doar pe cel de funcționalitate, proiectele de la Kumamoto și-au propus să aducă arhitectura mai aproape de natura, cultura și istoria locului, încercând să implice în același timp și comunitățile locale înfiecareetapă a procesului de construcție”, spun organizatorii. Pe lângă clădirile cu destinaţie cultural-educațională, cum ar fi muzee, centre culturale, școli, „Kumamoto Artpolis” a inclus și construcția de ansambluri rezidențiale, locuinţe, obiective edilitare, lucrări de inginerie și amenajare a teritoriului, etc.

În cadrul acestui proiect, la realizarea căruia au participat nume cunoscute ale arhitecturii contemporane nipone, întreaga regiune a devenit un veritabil muzeu al arhitecturii contemporane.

O bună parte a acestor realizări pot fi admirate și de către publicul din România prin intermediul expoziției găzduite, în perioada 17 – 30 noiembrie, de Sala Bastion Theresia a Muzeului Banatului, din Timișoara, str. Martin Luther nr. 4.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 17 noiembrie, de la ora 18, în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Excelenţa Sa Keiji Yamamoto.

Print Friendly, PDF & Email