Mişcarea Populară Timiş: „Susţinem categoric reducerea numărului de parlamentari la 300 şi votul în două tururi, pentru primar”

Roxana Iliescu PMP Timis Foto FB RIMişcarea Populară a depus la parlament două proiecte legislative, unul privind modificarea legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, care urmăreşte reducerea la 300 a numărului de parlamentari, iar celălalt, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 

În 22 octombrie 2009, preşedintele României la acea vreme, Traian Băsescu, a emis Decretul pentru organizarea unui referendum prin care a chemat poporul român să-şi exprime voinţa cu privire la două subiecte: trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Acest refendum a fost validat, 83% dintre respondenţi declarându-se pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

Şase ani mai târziu, dorinţa poporului, exprimată la referendum, nu a fost transpusă în lege. Astfel, deputatul Eugen Tomac, preşedintele executiv al Mişcării Populare, a înaintat spre dezbatere şi aprobare un proiect legislativ pentru modificarea legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Motivând că a depus această lege la parlament pentru că numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetăţenii cu drept de vot, iar voinţa lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

Mişcarea Populară Timiş anunţă, printr-un comunicat, că salută cu entuziasm iniţiativa aceasta. “În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, nu cred că mai este ceva de spus. Legea trebuia să fie de mult modificată. Voinţa poporului este suverană”, declară avocatul Roxana Iliescu, preşedintele Mişcării Populare Timiş.

Un alt proiect legislativ depus la Parlament de Eugen Tomac vizează modalitatea de alegere a primarilor. „Considerăm că un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”, spune Eugen Tomac.

Mişcarea Populară Timiş declară că susţine şi această propunere, argumentând că prezentul sistem elimină o etapă importantă din cadrul procesului electoral, anume etapa de rearanjare a opţiunilor politice pentru cel de-al doilea tur, în funcţie de rezultatele din primul tur. „Eu, ca alegător, am acordat nu odată un vot preferenţial în primul tur, optând pentru candidatul preferat, în timp ce în al doilea tur am acordat un vot utilitar”, mai spune Roxana Iliescu, preşedintele MP Timiş.

Print Friendly, PDF & Email