Medicul Virgil Musta: „Urmează marea responsabilizare, nu marea relaxare”

Foto: Constantin Duma

Medicul de boli infecțioase Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, atrage atenția că din 15 mai trebuie să înceapă marea responsabilizare a populației, nu marea relaxare: „Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi.

 

Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem și după 15 mai foarte atenți și să păstrăm la nivel personal și familial  majoritatea măsurilor de prevenție și precauție cu care deja ne-am obișnuit. Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă și tocmai de aceea încerc să explic și celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu și boala.

Știu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulți s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate. Dar mai știu foarte bine și că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanență soluții astfel încât să reușim să le alinăm suferința și să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede. Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte țări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri și să ajungem să nu-i mai putem trata pe toți, în special cazurile grave”, scrie medicul Virgil Musta, într-o postare pe grupul de pe Facebook pe care îl coordonează.

Acesta mai spune că, dacă până acum s-a reușit ținerea situației sub control, în special datorită responsabilități manifestate de marea majoritate a românilor (așa cum am mai spus), nu vrea ca tot ceea ce s-a câștigat să fie șters cu buretele: „Să nu uităm că, totuși, suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”.

Virgil Musta atenționează că, în perioada următoare rămân foarte importante respectarea unor reguli, și anume:

  • protejarea persoanelor cu risc;
  • respectarea măsurilor de precauție individuală, care constau în special în evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii, păstrarea distanței de 2 metri, dezinfectarea spațiilor și suprafețelor și spălarea mâinilor;
  • mesrul pe jos, pe cât posibil, în aer liber riscul de contaminare fiind mai mic, iar în timpul plimbărilor prin parcuri este recomandat să nu se stea la discuții în număr mare și foarte apropiați.
  • realizarea de planuri individualizate de către firme, în funcție de cei care lucrează acolo, de caracteristicile locului de muncă, de posibilitatea servirii mesei, de transportul persoanelor sau modul în care ajung la serviciu.

„Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-și calculeze pur-și-simplu riscul său individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acțiune din zona de relaxare. Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil.

Nu este greu, trebuie doar să ne obișnuim cu acest obicei, cel puțin pentru o periodă”, mai transmite medicul Virgil Musta.

 

Print Friendly, PDF & Email