Virgil Musta, specialist în tratarea bolilor infecțioase, spune că, în ultima perioadă, a primit o serie de întrebări despre protejarea medicilor pediatri, de familie sau de alte specialități în situațiile în care consultă pacienți infectați cu noul Coronavirus.
„Am primit mai multe întrebări pe această temă, iată un exemplu: «…sunt medic pediatru și vin la consultaţii copii cu infecţii respiratorii acute, a căror etiologie nu o putem preciza şi nu avem criteriul anamnestic de contact. Avem nevoie urgentă de protocol pentru aceste situaţii şi de accesibiltate la testare. În aceeaşi situaţie sunt şi medicii de familie și ceilalți». Cunosc situația. Având în vedere faza de transmitere comunitară a epidemiei de acum, recomand ca fiecare pacient să fie considerat potențial purtător de virus”, recomandă dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Acest lucru, explică el, presupune ca medicii să consulte tot timpul cu măsuri de protecție, menționând câteva dintre aceste măsuri:
- Aplicarea măștii și copilului consultat, dacă acesta este mai mare.
- Folosirea unui echipament corespunzător: mască FF2 sau FF3, bonetă, mănuși, halat de unică folosință.
- Păstrarea unei distanțe mai mari de 2 m pentru anamneză și apropierea de pacient doar în timpul consultului.
- Scurtarea la maximum a consultației.
- Spălarea mâinilor un timp de peste 20 de secunde după fiecare pacient și dezinfecția lor cu dezinfectant.
- Aerisirea cabinetului și curățarea cu dezinfectant biocid a suprafețelor și instrumentelor (ex. stetoscop), după fiecare consultație.
- Spălarea cât mai des a pardoselii cu dezinfectant.
- Purtarea de pantofi de cabinet, care să fie dezinfectaţi pe tălpi, periodic.
- Așezarea, la intrarea în cabinet, a unui un preș îmbibat cu soluție de clor.
- Telefonul mobil nu trebuie folosit în timpul consultației.
- Rărirea programului de consultaţii directe prin oferirea și de consultații telefonice pentru cazurile care pot fi rezolvate astfel.
Ultimele comentarii