Medic Virgil Musta: „Gestionarea cu succes a pandemiei de Covid depinde în cea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a populației”

Foto: Constantin Duma

Creşterea alarmantă a cazurilor de infecţie cu noul coronavirus, în Timiș, în paralel cu creşterea numărului de forme severe și critice, dar și de decese cauzate de acest virus sunt cauzate, atrage atenţia medicul Virgil Musta, de faptul că o parte din populaţie nu respectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Acesta atrage atenţia că gestionarea cu succes a pandemiei de Covid depinde în cea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorității populației: „Această atitudine ne-a salvat în primele luni”.

 

Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pune în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități. Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI”, avertizează medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Acesta aminteşte că la Spitalul „Victor Babeş”, unde sunt cinci clinici: două de Boli Infecțioase, două de Pneumologie și una de Chirurgie Toracică – nu mai sunt locuri pentru pacienții infectaţi cu Sars-CoV-2 şi explică cum s-a ajuns în această situaţie. „În perioada de vârf a pandemiei, în martie-aprilie, întreg Spitalul «Victor Babeș» a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare și am adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți Covid. În acele condiții, am avut o capacitate de 240 de paturi pe secţie și 12 paturi pe Terapie Intensivă. Ulterior, după ce numărul pacienților Covid a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-am repus la dispoziția bolnavilor non-Covid, care aveau (și au) nevoie urgentă de îngrijire și spitalizare (atât pe secţie, cât şi pe ATI) în specialitățile pe care le asigurăm, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților covid, care totaliza 50 de paturi și cinci paturi pe Terapie Intensivă. Așa se explică faptul că, acum, această zonă dedicată pacienţilor Covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai bolnavilor Covid, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți.”

Dr. Musta spune că, de la începutul pandemiei, din donații sau cu ajutorul Primăriei Timișoara, au fost achiziţionate paturi și aparatură suplimentară, cu care poate fi extinsî capacitatea, inclusiv la ATI, numai că există o mare problemă legată atât de spațiul de amplasare, cât și de lipsa personalului medical.

Virgil Musta ia în calcul varianta că Spitalul „Victor Babeş” ar putea avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți Covid, de exemplu Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie.

„Încercăm, în continuare, să găsim soluții la aceste probleme, optimizăm continuu și schemele de tratament în funcție de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alți medici din România și din afară. Am conceput și o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienților Covid în spital, iar acum și în afara lui, încercăm să implementăm rapid și soluții de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiți pacienți, cât și alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiți decât am fost acum trei-patru luni”, explică medicul.

Virgil Musta atrage însă atenţia că gestionarea cu succes a pandemiei de Covid depinde în cea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorității populației: „Această atitudine ne-a salvat în primele luni și ne va salva și în continuare. Le mulțumesc tuturor celor care continuă să fie responsabili și să înțeleagă corect situația în care ne aflăm, fără panică, fără exagerări, de orice natură. Este în continuare un efort comun și sunt convins că tot împreună vom reuși!”

Print Friendly, PDF & Email