Lăcașuri de cult, reabilitate cu sprijin din partea Primăriei Timişoara

Domnul Romano-Catolic. Foto: ADR Vest

Primăria Timișoara anunţă că susține financiar eforturile cultelor religioase de reabilitare a clădirilor cu importanță istorică deosebită, a clădirilor care necesită consolidări ori reparații urgente, precum și a proiectelor cu impact social important. După analizarea solicitărilor venite din partea unităților de cult, a fost alocată suma de 2,85 milioane de lei.

 

Proiectele propuse de Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei sunt destinate proiectelor sociale dedicate tinerilor, centrelor parohiale și bisericilor din cartiere. De susținere financiară vor beneficia atât Centrul comunitar din parohia Viile Fabric, cât și lăcașe de cult unde se impun intervenții urgente – în zona Mehala, Blașcovici, Fabric Est, Timișoara Aeroport, anunţă Municipalitatea. Va primi sprijin financiar și investiția pentru lucrările de reabilitare clădirii care va găzdui un centru social pentru tineret.

Suma solicitată de Cultul Mozaic este destinată investițiilor în clădiri cu semnificație istorică deosebită, care pot deveni repere importante pe harta turistică și confesională a orașului sau au nevoie imediată de intervenție, respectiv Sinagoga Fabric și Sinagoga Cetate. Pentru Sinagoga Fabric sunt propuse lucrări de punere în siguranță a imobilului. Aceasta a fost construită între anii 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice și elemente de stil neo-renascentist italian. Pentru Sinagoga Cetate sunt propuse lucrări interioare de reabilitare, cum ar fi integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare, reconstrucția manuală a elementelor care lipsesc sau refacerea reperelor originale. Aceasta a fost construită între anii 1863-1865, în stil eclectic, cu trăsături ale stilului maur.

Episcopia Romano-Catolică a solicitat sprijin financiar pentru conservarea și întreținerea Domului Romano-Catolic din Timișoara, Bisericii Romano-Catolice “Nașterea Sfintei Fecioara Maria” și Bisericii Romano-Catolice “Sf. Rochus”. Pentru Domul Romano-Catolic, unul din monumentele emblematice ale Timişoarei, sunt propuse lucrări de reparații interioare. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construit între anii 1736-1774. Pentru Biserica Romano-Catolică “Nașterea Sfintei Fecioara Maria” – ridicată în stil baroc, între anii 1772 – 1774, în cinstea Naşterii Sfintei Fecioare Maria – sunt propuse lucrări de reparații exterioare. Pentru Biserica Romano-Catolică “Sf. Rochus”, din Freidorf, sunt propuse lucrări de consolidare și refacere a turlei și reparații exterioare. Biserica a fost construită în actuala formă în anul 1777, fiind una din cele mai vechi biserici din Banat. Parohia datează din anul 1723.

Sprijinul financiar oferit Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice va fi utilizat pentru continuarea lucrărilor de construcție din cadrul Centrului Social Spiritual, situat pe str. Verde 26, un loc care a devenit spațiu de întâlnire și reculegere pentru un număr mare de enoriași.

Analizând ponderea diferitelor confesiuni în populația Timişoarei, în conformitate cu datele statistice existente și ținând cont de oportunitatea proiectelor propuse și de beneficiile acestora în plan social, comisia de evaluare a decis alocarea sumei aprobate prin bugetul local astfel:       Cultul Ortodox Român: 1.500.000 de lei; Cultul Mozaic: 600.000 de lei; Cultul Romano-Catolic: 500.000 de lei; Cultul Greco-Catolic: 250.000 de lei

Reprezentanţii Primăriei subliniază că „Timișoara a fost și a rămas un exemplu al armoniei interconfesionale, iar componenta spirituală a fost mereu unul din reperele fundamentale ale vieții culturale timișorene. În contextul anului Capitalei Europene a Culturii și respectând peisajul bogat în diversitate, lăcașele de cult fac parte din patrimoniul local cu care ne mândrim.”

Print Friendly, PDF & Email