Despre rEvoluții, la Central European Film Festival Timișoara

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier, Central European Film Festival Timișoara aduce în prim-plan rEvoluțiile cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional, prin intermediul mai multor evenimente conectate la film.

 

Central European Film Festival Timișoara revine cu filme, cineconcert și dezbateri pe tema rEvolutions. Evenimentul se va desfăşura în perioada 28 august – 1 septembrie, în mai multe spații din Timișoara: Piața Unirii, Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, Grădina de Vară Capitol (Sala Capitol, în caz de vreme nefavorabilă), Casa Artelor, Anturaj, librăria Cărturești Mercy şi Piața Sfântul Gheorghe. Intrarea la proiecții este liberă.

Secțiunile din acest an ale festivalului sunt: Competiția, Panorama, No/Kidding!, Filme Studențești și Revoluții în documentare. Acestea vor fi completate de două proiecții speciale: un film din Singapore și altul despre cultura Klezmer, anunţă organizatorul.

Deschiderea Central European Film Festival va avea loc în Piața Unirii, 28 august, de la ora 21, trupa care va susține cineconcertul în acest an fiind Luna Amară. Aceasta va interpreta piese asociate unor secvențe din filmul lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră, și din Timișoara Decembrie 1989, de Ovidiu Bose Paștina.

În secțiunea competițională se vor întrece producții ca: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Donbass, The Announcement și multe altele. Secțiunea Panorama va include atât filme românești, cât și coproducții: Hârtia va fi albastră, God Exists, Her Name is Petrunja şi  L’Homme fidèle.

Juriul care va decide câștigătorul competiției este format din Laurențiu Damian (regizor și scenarist), Ioana Flora (actriță), Dana Duma (critic de film), Adrian Titieni (actor) și Irina Margareta Nistor (critic de film și ambasadoare a CEFFTM).

Și anul acesta se va acorda Premiul Radu Gabrea, în cadrul secțiunii de filme studențești. Cei care vor hotărî spre cine se va duce premiul sunt Sanda Vișan (realizatoare TV și critic de film), Marian Sorin Rădulescu (scriitor și critic de film) și Melania Oproiu (editor de film).

Documentarele despre revoluții sunt cele proiectate de-a lungul anului în programul X-tensii derulat împreună cu Asociația TM 2021: The Singing Revolution; 1989; After The Fall;  Last Days of Ceausescus; 1989, Revoluția din Ungaria; Timișoara Decembrie 1989.

Central European Film Festival Timișoara este organizat de Asociația EuroFest și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, CNC, Ministerul Culturii, UCIN.

 

Print Friendly, PDF & Email