Homing, expoziţie în căutarea lui „acasă”

Foto: Fb Homing

Ce este acasă – un loc, o speranță sau o amintire? În căutarea răspunsurilor la această întrebare, artiști din România și Germania se aventurează prin colectarea de povești despre plecare și întoarcere explorând felul în care oamenii își creează acasă.

 

La sfârșitul lunii iunie, o echipă româno-germană compusă din autori, actori, fotografi și videografi, documentariști s-a întâlnit, la Timişoara, cu sute de oameni care le-au împărtășit poveștile lor despre acasă – unele triste, altele vesele, unele misterioase, amare sau pline de dor.

Din 28 august până în 3 septembrie, poveștile acestora pot fi descoperite, prin poze, video-uri, materiale audio și instalații performative, în galeria subterană a Casei Artelor, într-o expoziție performativă numită Homing.

Ne uităm la cei plecați și la cei întorși și încercăm să le înțelegem durerea. Îi auzim căutând cuvinte și imagini pentru acasă. Învățam cum își construiesc dorul în case, cărămidă cu cărămidă își clădesc visele. Luăm parte la războiul dintre inimă și minte, dintre capră și oaie, dintre a rămâne și a pleca”, spun artiştii.

„Acasă ne unge pe suflet. Acasă doare. Acasă este un secret. Undeva pe cele o mie de drumuri pe care le-am parcurs, ne-am pierdut sentimentul de acasă. Încercăm constant să umplem acest gol: cu ritualuri, muzică, mâncare. Fixând de departe, umpluți de dor, un punct pe hartă până simțim lacrimi în ochi. Construind case pompoase în țara de unde am plecat, case în care nu vom trăi niciodată. Un milion de case ca un milion de pături, cu care acoperim dorul pe care îl simțim și îl ascundem chiar de noi înșine. O mie de paturi sub care se ascunde sâmburele sentimentului de acasă. Unii spun că se ascunde în mirosul salcâmilor, vara în Timișoara sau în umbra prăfuită a camerei copilăriei din casa părintească. Unii spun că se ascunde în adâncul sufletului nostru sau în tonul de apel de la Skype. Unii spun că se ascunde în umorul concetățenilor sau în răspunsul la întrebarea unde vrem să fim îngropați”, spun reprezentanţii Centrului de Arte Diverse Misc, organizatorul expoziţiei.

După expoziția din Timișoara, Homing se mută în Germania. Începând cu luna ianuarie 2020, expoziția poate fi văzută în noua ei casă, la Literaturhaus Stuttgart.

Print Friendly, PDF & Email