S-a lăsat cortina la FEST – FDR 2014

Ada Hausvater la finalul FEST FDR 2014Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești 2014, s-a încheiat  marți seara la Timișoara, cu patru reprezentații de excepție.

 

După oamenii în alb de la Teatr Snów (Polonia) care, în spectacolul lor, Pilgrimage, au inventat, în Piața Victoriei, din Timişoara, o poveste cocoțată pe scaune și pe picioroange, Sala Mare a Naționalului a găzduit spectacol Il ritorno a casa (Întoarcerea acasă), de Harold Pinter, creație a unuia dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein, fondatorul celebrului teatru Schaubühne, din Berlin. Mai târziu, la Sala 2a Teatrului Naţional, piesa Zic-zac, de Andrea Gavriliu, o producție UNATC și Godot Café-Teatru București, un spectacol care s-a jucat cu imaginația publicului până la incandescență, a fost urmată de concertul trupei Exit Oz, punctul final al acestei ediții a FEST-FDR.

Împărțit pentru prima dată în două secțiuni distincte, FEST – FDR a însemnat, spun organizatorii, 33 de reprezentații. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, iar secțiunea FEST/Outdoor a adunat în fața Teatrului Național peste 5.000 de spectatori. Programul a cuprins, de asemenea, concerte, expoziții, lansări de cărți, ateliere, precum și finala Concursului Național de Dramaturgie.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Național Timișoara, a încheiat, aseară, festivalul anunțând ediția de anul viitor. “3, 2, 1: start! Urmează FEST – FDR 2015. Mergem mai departe bucuroși, împliniţi cu multe idei, gânduri, vise de înfăptuit. Mă declar un om fericit, cu atâţia oameni minunaţi în jur, și trebuie să mulţumesc tuturor celor care au făcut posbil acest festival. Și, cel mai important, mulţumesc faptului că există atât de mulţi artiști importanţi care se implică, care creează, astfel încât putem să ne dezvoltăm mai departe și sunt recunoscătoare faptului că există un public atât de minunat. De asemenea, vreau să mulţumesc echipei care lucrează la festival. În acest moment vorbim de un nou selecţioner, care cred că a făcut o treabă fantastică, Oana Borș. Eu, ca manager, am o mare șansă: se spune că orice director are o mână dreaptă. Eu am mai multe”, a spus managerul TNT, Ada Hausvater.

Oana Bors la finalul FEST FDR 2014Teatrologul Oana Borș, selecționerul secțiunii FDR a festivalului a anunțat noutățile ediției 2015 a festivalului: “Vă invităm la o nouă ediție care va avea, ca de obicei, un modul al dramaturgiei românești, iar încercarea mea va fi să fac o panoramă a ceea ce însemană dramaturgie nouă, dar și reinterpretarea în cheie contemporană a celei clasice, în spectacole cât mai incitante și cât mai diverse”. Aceasta a anunţat că, anul viitor, va fi organizată și o secțiune FEST, o secțiune ce presupune spectacole de stradă, spectacole din dramaturgia  universală, dar tot realizate de trupe și teatre din țară. “De asemenea, anul viitor aduce și o surpriză. FEST va cuprinde un nou nucleu internațional, un proiect al TNTm în cadrul reţelei internaţionale al cărei membru este, European Theatre Convention. Astfel, tot în cadrul FEST-FDR, va avea loc Art of Ageing Festival, un proiect extrem de interesant despre care vă vom ţine la curent”, a mai spus Oana Borș.

Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești 2014 – opt zile de FEST (10 – 17 iunie) și încă cinci de FDR (14 – 18 mai) – a fost un eveniment organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Consiliului Local și al Primăriei Timișoara, precum și al Institutului Cultural Român și UNITER.

Print Friendly, PDF & Email