Expoziții în premieră naţională, organizate de Facultatea de Arte și Design din Timişoara

Bienala Interfoto. Foto: UVT

O serie de evenimente dedicate artei digitale și fotografiei, organizate de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, îmbogăţesc, zilele acestea, agenda culturală a Timişoarei. Două dintre expoziţii, Bienala Interfoto și Facet of AGI, sunt organizate în pemieră în România.

 

Expoziția Facet of AGI, realizată de Gupul Obvious, o premieră națională, bazată pe studiul unor măști africane, poate fi văzută în Mansarda Facultății de Arte și Design. Aceasta a debutat cu o conferință susţinută în prezența membrilor grupului și a directorului Institutului Cultural Francez din Timișoara, Tilla Rudel.

Noile paradigme digitale sunt tot mai prezente în viața noastră cotidiană. Artele vizuale sau aplicate nu fac excepție și, prin anumiți exponenți, profită de aceste oportunități. Realitatea virtuală, augmentată sau inteligența artificială sunt instrumente futuriste, dar tot mai frecventate de creativitatea vizuală”, transmit reprezentanţii Facultăţii de Arte din Timişoara. În acest context, adaugă ei, Grupul Obvious este lider în asamblajul inteligență artificială & artă vizuală. Confirmarea acestui demers rezultă din recunoașterea la nivel internațional: Muzeul Hermitage, Aiiiii Art Center Shanghai, Lebenson Gallery, Haus der Kunst Munich și altele.

Un alt eveniment, fotografic, propus prin Bienala Interfoto, este organizat, zilele acestea,la Infocentrul din Bastionul Theresia.

Considerată în 2012, la prima sa ediţie, drept cea mai amplă expoziție de fotografie, având un caracter cu preponderență internațional, Interfoto 2021 propune o nouă abordare. Cercetarea științifică din domeniul fotografiei este tema din acest an, astfel că imaginile din expoziție vor reflecta parcursul academic al fiecărui participant, metamorfozele fotografiei de la disciplină, la metodologie, fotografia ca reflecție asupra vieții și, nu în ultimul rând, arta fotografică. Ediția din acest an a debutat cu un workshop de fotografie analogică, susținut de Mădălin Mărienuț și Silvia Trion, lectori universitari în cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara, alături de Benjamin Bledea, Alumni UVT, și Alexandra Costea, studentă în anul III.

În perioada 22-30 noiembrie, la Centrul Multifuncțional Bastion are loc expoziția studenților secției Fotografie, Videoprocesarea Computerizată a Imaginii de la Facultatea de Arte și Design, iar în perioada 20-30 decembrie pe simeze vor expune cadrele didactice ale facultății, alături de profesori de la Univesitatea de Arte şi Design Cluj Napoca, Facultatea de Arte din cadrul Universității Oradea și Facultatea de  Design a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, reaminteşte că Facultatea de Arte și Design a fost în mijlocul comunității în ultimele luni cu nenumărate evenimente artistice dedicate timișorenilor. „La UVT, Cultura este Capitală, iar artele vizuale sunt un reper în capitala noastră, a cărei ofertă culturală pune laolaltă, într-o manieră efervescentă și originală, toate domeniile artistice.  Îi așteptăm pe timișoreni să viziteze cele două expoziții”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email