Sculpturi în andezit şi metal, expuse la Facultatea de Arte

Scultura in andezit (2) Foto ALexandru BocaLa Timișoara începe mâine simpozionul de sculptură “Andezit&Metal 2016”. Şase sculptori, reprezentanți ai diferitelor școli de artă din România, expun lucrări realizate în andezit și metal.

        

Aflat la a VI-a ediție, simpozionul de sculptură sculptură “Andezit&Metal 2016”, organizat de Fundația Herczeg, vine anul acesta cu o premieră care constă în expunerea de lucrări realizate în andezit și metal.

Şase artiști – Cătălin Bădărău, Rudolf Kocsis, Rudolf Varna, Vlad Berte, Tamas Attila și Dan Vișovan –, reprezentanți ai diferitelor școli de artă din România, cu un bogat portofoliu profesional și artistic, s-au reunit pentru trei săptămâni la Timișoara, în Tabăra de sculptură, devenită deja o tradiție în ansamblul cultural al regiunii.

“Lucrările realizate în curtea Facultății de Arte și Design vor ajunge, ca și în ceilalți ani, într-un spațiu arhetipal, respectiv în localitatea cărășeană Gărâna (în cadrul unui proiect comun realizat în parteneriat cu administrația locală), care a devenit unul dintre cele mai primitoare spații de exprimare artistică și culturală”, anunţă organizatorii.

Scriitorul şi profesorul universitar Marcel Tolcea, fost director al Muzeul de Artă Timişoara, invitat să vorbească la vernisajul acestei expoziţii, despre artişti, despre operele lor şi semnificaţia acestui simpozion, spune că, din 2009 încoace, Andrei Herczeg a devenit o prezență în viața artistică a Timișoarei. După tabăra de sculptură „La Castel”, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă, au urmat, în fiecare an întâlniri ce au adus împreună scupltori din România, Italia, Franța, Egipt, Turcia, SUA sau Serbia, care au lăsat lucrări în lemn și, mai ales, piatră. “Ediția din acest an este o premieră fiindcă aduce și metalul în peisaj. Dar, mai ales, așază într-un dialog școlile românești de sculptură”, mai spune Marcel Tolcea.

Vernisajul Taberei de sculptură a „Simpozionului Andezit&Metal 2016” va avea loc sâmbătă, 28 mai 2016, de la ora 18, în curtea Facultății de Arte și Design din Timișoara.

Cătălin Bădărău este asistent universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A expus în importante galerii din România și Germania, iar lucrările sale sunt realizate din materiale diverse, de la piatră, la metal sau silicon.

Rudolf Kocsis este profesor la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și are un portofoliu bogat de expoziții personale și de grup, atât în România, cât și în străinătate.

Rudolf Varna este originar din Baia Mare și a absovit cursurile Facultății de Arte din Timișoara, Secția Sculptură. Sculptează în metal, piatră și lemn și a avut numeroase expoziții în țară și în străinătate.

Vlad Berte este asistent la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Departamentul Sculptură. Lucrează, în special, în piatră și bronz și a participat la unele dintre cele mai mari târguri de artă din străinătate.

Tamas Attila vine din Brașov, dar a locuit o bună perioadă de timp la Timișoara, unde a și absolvit cursurile Facultății de Arte și Design, Secția Sculptură. Lucrările sale în piatră au fost expuse în cadrul unor prestigioase galerii din România și străinătate.

Dan Vișovan, născut la Baia Mare, este doctorant al Facultății de Arte și Design din Timișoara. A expus în galerii din România, dar a participat și la reputate târguri de artă din străinătate, cum este Bienala Mulhouse din Franța.

Print Friendly, PDF & Email