Expoziţia de obiecte şi poveşti despre film, la Timişoara

Sursă foto: CineEuroConnect

O expoziţie care include contribuţii valoroase din partea profesioniştilor din industria filmului, dar şi din partea pasionaţilor de cinema din toate colţurile ţării, inclusiv din străinătate, poate fi văzută a Timişoara.

 

Expoziţia CineEuroConnect – Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival s-a deschis la Centrul Regional de Afaceri al Camereide Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi poate fi văzută până în 15 noiembrie, intrarea fiind liberă.

Povestea începe în jurul anilor ‘70, când prietenii mamei mele, ea fiind profesor de muzică, erau mari iubitori ai cinematografiei ruseşti, iar cu timpul au început să-şi lase amprenta pe gusturile noastre. Acest lucru a început să se reflecte întâi prin decoraţiunile din casă, apoi în filme. Prin anii ‘80 am primit un video de la mătuşa mea şi am început să vizionăm şi să înregistrăm filme, când prin alte locuri nici nu se pomenea. Cu efort am reuşit să prindem televiziunea iugoslavă, iar tata a ţinut o evidenţă a acestor casete, ca într-o bibliotecă”, spune Victor Catona, cinefil timişorean care a contribuit la expoziţia CineEuroConnect.

Piesele expuse la Timişoara sunt selectate, în urma unui apel pentru artişti, de un juriu format din specialişti de renume internaţional. Comitetul curatorial al proiectului este alcătuit din Mirona Radu, director artistic, şi curatorii Robert Sowa, din Polonia, Mary Kate O’Flanagan, din Irlanda, Sabina Ulubeanu, din România, Zhana Kalinova, din Bulgaria, şi Andrew Mohsen, din Egipt.

CineEuroConnect va oferi un sprijin financiar în valoare de 1000 de euro pentru fiecare lucrare vizuală care explorează relaţia personală cu cinematografia contemporană. Aceste lucrări vor contribui la crearea unui dialog global nou cu privire la impactul cinematografiei asupra culturii şi societăţii.

CineEuroConnect – Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival este produs de Mockra Productions. Proiectul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Print Friendly, PDF & Email