Două călătorii în timp și în suflet

Orlando Trip. Foto TNT

Seria de prezențe austriece în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este deschisă de două proiecte care explorează căi nebănuite atât ale intimității, cât și ale trecutului. Side by Side și Orlando Trip sunt două incursiuni sensibile în teme actuale importante, organizate de Festivalul Analog Mania și, respectiv, de Teatrul Național din Timișoara, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.

 

Side by Side

Cea de a 11-a ediţie a Analog Mania reuneşte artişti din zece ţări europene şi peste 30 de artişti şi colective artistice din Austria. Unul dintre proiectele centrale ale Analog Mania este Side by Side, o expoziţie dintre cele mai originale din Europa, în acest moment, care celebrează centenarul producţiei de film de amatori în Austria şi România şi legăturile umane speciale dintre cele două ţări.

Rezultat al unei îndelungi cercetări realizate de artista şi documentarista Heidi Fial, Side by Side este o expoziție multimedia care celebrează aniversarea a 100 de ani de film de amatori. Accentul este pus pe asemănările și intersecțiile dintre Austria și România. Sunt prezentate, în format analogic și digital, fragmente originale din filme istorice, precum și dispozitive de film și reclame originale din ambele țări. Expoziţia de la Timişoara este curatoriată de Heidi Fial şi de artistul de origine română Emil Kindlein – care este şi organizator al Analog Mania – şi reprezintă „un omagiu adus amatorilor de film, celor necunoscuți și nevăzuți”. Expoziţia va fi deschisă în 2 aprilie, la Casa Studenţilor din Timişoara, în cadrul unui eveniment complex care va cuprinde tururi ghidate, proiecţii de filme istorice de amatori, dar şi un concert cinematografic al lui Heidi Fial.

Orlando Trip

Pornind pe urmele unui personaj istoric și literar legendar, scriitoarea și performera Anna Luca Poloni alături de muzicianul și artistul video Christian Mair navighează pe undele versurilor, ritmurilor și imaginilor printre semnificațiile unui cuvânt pe cât de utilizat, pe atât de temut în lumea contemporană – schimbare. Culturi, spaşii, perspective, dorințe, identitate, toate se dovedesc mai puțin clare decât ne-am aștepta în spectacolul-concert cinematografic Orlando Trip al duo-ul austriac Fox on Ice, care va fi prezentat la Teatrul Naţional din Timișoara, la Sala Studio „Uțu Strugari”, pe data de 6 aprilie, de la ora 19. Acest turneu, realizat la invitația Teatrul National din Timișoara și a Forumului Cultural Austriac, se desfășoară în cadrul festivalului Anotimpurile FEST-FDR al TNTm, cu ocazia Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Orlando Trip este un performance-concert cinematografic despre mitul lui Orlando: subiectul său este călătoria inițiatică a unui tânăr. Numit ambasador în Imperiul Otoman, acesta traversează Mediterana de două ori, întorcându-se însă ca femeie în patria natală. Orlando Furioso, al lui Ariosto, și Orlando, al Virginiei Woolf, sunt sursele de inspirație. Orlando Trip a fost parțial conceput în România, cu ocazia unei călătorii de cercetare pe care Anna Luca Poloni şi Christian Mair au întreprins-o în 2021.

Print Friendly, PDF & Email