Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, restaurat până în iulie 2021

Foto: ADR Vest

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, se află în plin proces de reabilitare şi restaurare, din fonduri europene. La această oră, transmite ADR Vest, lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 55%.

 

Proiectul de reabilitare a Domului Romano-Catolic, derulat prin Regio-POR, cuprinde lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare și reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării acestui monument istoric în circuitul turistic naţional şi internaţional, anunţă Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Foto: ADR Vest

Intervențiile vizează renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii catedralei, în suprafață totală de 1.490 mp, renovarea zonei de împrejmuire a Domului, amenajarea curţii interioare şi a aleilor acces lateral, restaurarea criptei și a pietrelor tombale ale personalităților care își au locul de veci în cripta de sub nava Domului. Nu în ultimul rând, lucrările vizează integrarea în circuitul turistic național și internațional a obiectivului restaurat și creșterea numărului de vizitatori (prin realizarea unei pagini web dedicate, organizarea de tururi ghidate, integrarea obiectivului în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural).

Foto: ADR Vest

S-au efectuat lucrări de execuție atât în cadrul contractului de intervenții generale, cât și în cadrul celui care vizează componentele artistice ale Catedralei „Sfântul Gheorghe”, o componentă complexă care avansează.

Data de finalizare a proiectului este 1 iulie 2021. La această oră, transmite ADR Vest, lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 55%.

Foto: ADR Vest

Valoarea totală a investiției este de peste 21,7 milioane de lei, din care mai mult de 21,3 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Beneficiarul proiectului este Episcopia Romano-Catolică Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email