Dominic Fritz propune demiterea conducerii Horticultura

Copaci tăiaţi de Salvo în Parcul „Andrei Mocioni”

Primarul Timişoarei afirmă că Horticultura – care doar anul acesta a încasat de la Municipalitate 13 milioane de lei – nu a remediat niciuna dintre problemele sesizate de Primărie, depistate în urma inspecţiilor făcute în parcurile oraşului şi pe malurile Begăi. „Astăzi a venit timpul să tragem linia la Horticultura”, anunţă edilul, pe pagina sa de Facebook.

 

Dominic Fritz afirmă că Primăria a transmis, din 2017 până azi, 500 de solicitări de intervenție către Horticultura, pentru lucrări care nu au fost efectuate. Şi că a notificat Horticultura de patru ori în privinţa Parcului Rozelor, a Parcului Botanic, a Parcului „Al. Mocioni” (Ilsa), și le-a făcut adrese pentru Parcul „Regina Maria” (Poporului), Parcul Justiției şi pentru malurile Begăi.

„Primăria este singurul client al Horticultura, în baza unui contract privilegiat a cărui legalitate este verificată de Consiliul Concurenței și mai este și o societate în subordinea Consiliului Local. Am plătit, din ianuarie până astăzi, peste 13 milioane de lei către Horticultura, cu un milion de lei mai mult decât în tot anul 2019. Vom atinge suma de anul trecut până la finalul acestui an. Cum explică Horticultura starea deplorabilă a spațiului verde din centrul orașului?”, se întreabă public edilul Timişoarei.

Potrivit acestuia, la preluarea mandatului, spațiile verzi din zona centrală erau în paragină, parcurile au ajuns un pericol pentru cetățeni, din cauza arborilor uscați și a ramurilor care stau să cadă. „S-au transmis cereri, adrese și notificări, deși tăierile de corecție sunt cuprinse în programele lunare. Spre exemplu, în Parcul «Andrei Mocioni», Horticultura nu a intervenit la timp pentru eliminarea unor arbori uscați în termenele impuse de către Primărie, un plop s-a prăbușit peste conductele Colterm și a blocat circulația pietonilor, mașinilor și a tramvaielor. Am solicitat ajutorul de urgență celor de la Salvo – Biroul Situații de Urgență, care a defrișat cinci pomi, pentru siguranța zonei”, declară Dominic Fritz.

Potrivit primarului, conducerea Horticultura a fost învățată să nu dea socoteală timișorenilor, și nici clientului, adică Primăriei, că poate face când dorește, ce dorește și mai ales la ce prețuri dorește, fără nicio bază economică. „Incompetența de la Horticultura a fost dublată de incompetența conducerii de la Direcția de Mediu din Primărie, pe care am desființat-o. Am creat o nouă Direcție de Infrastructura Verde care se va ocupa într-un mod mai profesionist și corect de spațiile verzi și contractele Primăriei”, adaugă primarul Timişoarei.

Concluzia Primăriei, spune el, este că reaua-credință a conducerii Horticultura a prejudiciat patrimoniul floral și dendrologic al orașului: „30% dintre trandafirii din Parcul Rozelor s-au pierdut, după cum am constatat într-un inventar pe care l-am cerut în această vară, pentru că Horticultura nu a realizat lucrările de întreținere la timp. În Parcul Botanic însă, pe lângă gestiunea deficitară, nu s-a respectat specificul de grădină botanică și s-au făcut plantări cu specii comune ducând la distrugerea conceptului peisagistic al parcului, pierderea diversității și degradarea aspectului, estetic și didactic.”

La trei notificări, menţionează edilul, Primăriai poate rezilia contractul cu Horticultura şi spun că nu a făcut-o încă pentru că se doreşte ca acestei societăţi să îi fie acordată încă o șansă la redresare, dar că aici se poate ajunge cu un management profesionist. „Timișoara nu este bătaia de joc a câtorva oameni care au beneficiat de protecție politică, deși nu și-au făcut treaba. După curățenia de la Direcția de Mediu din Primărie trebuie să urmeze curățenia de la Horticultura. Sper că astăzi Consiliul Local, care reprezintă AGA la Horticultura, va pune interesele Timișoarei deasupra jocurilor politice și complicităților din trecut, va analiza cu obiectivitate documentele Consiliului de Administrație și va da un vot pentru binele orașului. Vom propune astăzi consilierilor locali mandatarea CA pentru demiterea conducerii executive a Horticultura”, transmite Dominic Fritz.

Print Friendly, PDF & Email