DNA, sesizată de Dominic Fritz despre o posibilă rețea care a fraudat mai multe concursuri în Primăria Timișoara

O posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperită în Primăria Timișoara. Dominic Fritz a depus la DNA Timişoara, în această dimineaţă, o serie de acte. 

 

Descoperirea, spun oficialii Municipalităţii, a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA, care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul de concurs al acestuia, primarul Dominci Fritz a ajuns la concluzia că ar exista dovezi concludente că cel puțin şapte funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceștia.

Astfel, în cazul a cel puțin şase actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană, un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane.

În cadrul acelorași cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar, care a susținut două concursuri pentru posturi diferite, în 2018 și 2019, și care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta.

Dominic Fritz anunţă că, în această dimineaţă, a depus la DNA Timişoara dovezile împreună cu numele tuturor celor implicați.

Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premeditat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful Serviciului de Resurse Umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, declară primarul Timișoarei

În privinţa modului în care, se pare, a funcționat sistemul de fraudare Dominic Fritz spune că „la proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la Resurse Umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior.”

În vara acestui an, când a fost reorganizată activitatea Primăriei Timişoara, a fost, printre altele, restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane, noua organigramă fiind însă contestată în instanță de un grup de sindicaliști, cărora li s-a alăturat şi fosta șefă de Resurse Umane. Dominic Fritz consideră că „de aici și rezistența la noua organigramă: pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post, înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale.”

Edilul dă asigurări că, în Primărie nu există toleranță față de acte de abuz sau corupție: „De fiecare dată când voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare să mă adresez justiției. Și să fie clar: lupta o vom câștiga noi, indiferent de ce se va arunca în mine sau în cei care vor să facă curățenie.”

 

Print Friendly, PDF & Email