Rectorul UVT propune unei reţele de universităţi româneşti de top partenere în alianţe europene

Sursă foto: Facebook Marilen Pirtea

Rectorul Universității de Vest din Timișoara lansează inițiativa formării unei reţele a instituţiilor de învăţământ superior româneşti, în care sunt invitate toate universitățile de top, membre ale alianţelor Universităților Europene.

 

Motivaţia pentru lansarea acestei inițiative pornește, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, de la obiectivele comune pe care aceste universități le au în vedere, odată cu implicarea lor în proiectele de anvergură orientate spre dezvoltarea „European Education Area”, dar şi de la problemele pe care acestea le pot întâmpina, mai ales în privința activităţilor ce îşi propun producerea schimbărilor sistemice în învăţământul superior, la nivel naţional şi european.

O reţea de universităţi româneşti partenere în alianţe europene poate fi un partener de dialog important pentru ministerul de resort în ceea ce priveşte chestiuni comune proiectelor în care suntem implicaţi. Cu toţii vom avea nevoie, în opinia mea, de o colaborare extinsă, pe diverse segmente de activităţi, cu instituţiile centrale din învăţământul superior. Față de varianta unor dialoguri individuale, desfășurate separat, cu rezultate direct proporţionale, avem posibilitatea de a fi împreună și a promova un cadru de lucru colaborativ în raport cu aceste instituții, cu agende clare, comune, asumate de toate părţile implicate”, explică Marilen Pirtea.

În prima rundă de selecţie a proiectelor depuse în vederea finanţării, spune el, trei universităţi româneşti au devenit instituţii finanţate în cadrul unor Universităţi Europene. E vorba desore Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București. În cea de-a doua rundă, şapte universităţi din România au fost selectate: Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timișoara.

Împreună, reprezentăm învăţământul superior românesc, zece universități cu talie europeană, care pot să-și coreleze strategia pentru reușita unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte europene din domeniul educaţiei şi nu numai”, adaugă rectorul UVT.

Inițiativa lansată e prof. univ.Marilen Pirtea constă în organizarea unei reţele bazate pe colaborare naţională, care va avea în vedere atingerea obiectivelor asumate în cadrul proiectelor de cooperare europeană în care sunt angrenate Universitățile Europene: „Viziunea mea pentru această reţea este îndreptată spre a consolida un spaţiu unic de colaborare şi dialog, prin care sper să creştem aportul pe care ni l-am propus prin fiecare dintre proiectele de Universități Europene în care ne-am integrat, în vederea producerii unor schimbări sistemice nu doar în instituţiile pe care le reprezentăm, ci și la nivel naţional şi european.”

Rectorul UVT a propus constituirea, în prima etapă, a unui grup de lucru alcătuit din câte un reprezentant al fiecărei universităţi menţionate mai sus, care să vizeze stabilirea unei agende comune, după care vor fi inițiate demersuri punctuale.

UVT și-a asumat organizarea primei întâlniri de lucru, pentru a oferi cadrul necesar începerii dialogului, în luna decembrie.

Print Friendly, PDF & Email