Descoperiri arheologice pe șantierul centurii de sud a Timișoarei

Foto: Radio Timisoara

Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, care fac săpături preventive în zona șantierului viitoarei centuri de sud a Timișoarei au descoperit componente ale unor așezări din trei epoci diferite: epoca bronzului târziu, romană și epoca medievală timpurie, anunţă Radio Timişoara.

 

În zonă au fost descoperite locuințe, grupuri mortuare, gropi menajere și cuptoare. La un alt sit, la punctul Hladik, au fost descoperite locuințe de suprafață și bordeie din perioada neolitică, morminte sarmatice şi diverse obiecte.

Arheologii fac săpături preventive, în timp ce autorităţile pregătesc exproprierile pentru a putea începe lucrările.

Traseul viitoarei centuri de sud a Timişoarei, lung de 25,69 de kilometri, se desfășoară pe teritoriul localităților Timișoara, Sînmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda. Valoarea lucrărilor se ridică la 58 de milioane de euro fără TVA, adică 2,25 milioane euro fără TVA pentru un kilometru de drum, bani care vin din fonduri europene nerambursabile. Din momentul semnării contractului pentru proiectarea și execuția acestei şosele, în decembrie 2018, semnat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Consiliul Judeţean Timiş, constructorul, Tirrena Scavi S.p.A, a avut la dispoziție șase luni pentru proiectare, adică până în iunie anul acesta, şi doi ani pentru execuția lucrărilor, iar garanția lucrării este de zece ani.

 

Print Friendly, PDF & Email