Deputat PNL Marilen Pirtea: „Guvernarea social-democrată riscă îndatorarea românilor peste posibilitățile țării”

Pentru că în ultimele săptămâni ministrul Finanțelor Publice s-a arătat determinat să continue politica de relaxare fiscală, în condițiile în care măsurile au fost calificate de majoritatea specialiștilor drept nerealiste, deputat liberal de Timiş Marilen Pirtea avertizează că Guvernul riscă îndatorarea românilor peste posibilitățile țării.

 

Conform datelor publicate ieri de Eurostat, în 2016 România a înregistrat un deficit bugetar, calculat după metodologia Uniunii Europene (ESA), de 3% din PIB. Alături de România, alte trei state au depășit această limită, respectiv Spania (4,5%), Franța (3,4%) și Marea Britanie (3%).

Acest rezultat vine în contextul în care tendința generală la nivelul UE a fost de consolidare a deficitelor bugetare ale statelor membre, deficitul mediu fiind de 1,7% în 2016 comparativ cu 2,4% în 2015. Prin urmare, țara noastră a depășit ușor ținta de deficit care a fost asumată la 2,96% din PIB”, declară deputat PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Singura veste bună, mai spune el, este că, în ciuda majorării deficitului bugetar, datoria publică a fost ținută sub control, nivelul acesteia fiind printre cele mai scăzute în rândul statelor membre, de 37,6% din PIB, cu mult sub nivelul maxim acceptabil de 60% din PIB. Deputatul liberal arată că, alături de țara noastră, statele cu cel mai redus nivel al datoriei publice au fost Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB), în timp ce media la nivelul întregii UE a fost de 83,5%.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat anul trecut cel mai ridicat ritm de creștere a deficitului bugetar între statele membre, acesta ajungând la 3% față de 0,8% cât a fost în 2015. Principala explicație constă, afirmă Marilen Pirtea, în relaxarea fiscală adusă de măsurile prevăzute de Noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 și, în special, şi în reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.

În acest context, mai spune deputatul PNL, se ridică problema oportunității continuării măsurilor de politică fiscală expansionistă anunțate de Guvern și asumate prin programul de guvernare. „Reamintesc că în ultimele săptămâni, ministrul Finanțelor Publice s-a arătat determinat să continue politica de relaxare fiscală, în condițiile în care măsurile anunțate au fost calificate de majoritatea specialiștilor drept nerealiste, puncte de vedere enunțate și de către mine în repetate rânduri”, declară Marilen Pirtea. Avertizând că guvernarea social-democrată riscă îndatorarea românilor peste posibilitățile țării, avalanșa de măsuri de politică fiscală expansionistă dăunând economiei.

Print Friendly, PDF & Email