Crulic, un documentar laureat la 13 festivaluri de film, proiectat la Timişoara

Caravana ROD a Asociației Documentor este în mișcare prin vestul țării. La Timişoara va proiecta, la sfârşitul acestei săptămâni, Crulic – Drumul spre dincolo, povestea unui cetățean român decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei.

 

Filmul, un documentar animat regizat de Anca Damian, cu narațiune de Vlad Ivanov, realizat în 2011, spune povestea lui Claudiu Crulic, un cetățean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei. Ca urmare a scandalului provocat de acest caz, în 11 aprilie 2008, ministrul Afacerilor Externe de la acea vreme a demisionat din funcție.

Filmul a fost creat printr-o serie de tehnici, inclusiv animații desenate de mână și fotografii animate. Toate acestea i-au adus 16 premii și 8 nominalizări la 16 festivaluri de film (laureatb fiind la 13 dintre ele), printre care și prestigioasele Locarno International Film Festival (2011) sau Annecy International Animated Film Festival (2012).

Crulic este una din piesele grele ale Caravanei cinematografice ROD, spun organizatorii caravane. „El a fost proiectat într-un colț mai mărginaș al cartierului Blașcovici, din Timișoara – o zonă cu blocuri și apartamente mici, unde mulți dintre cei care l-au văzut poate s-au identificat cu viața personajului din filmul Ancăi Damian. Apoi acesta a ajuns și la penitenciarul din Timișoara, într-o ocazie rară pentru cei de acolo de a vedea un documentar animat de această factură, dar și o poveste care le este familiară”, explică regizorul și producătorul Florin Iepan, președintele Asociației DocuMentor .

Proiecţia va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, pe strada Polonă, din Timișoara, o altă zonă marginală, pe care Primăria își propune să o activeze şi să o revitalizeze din punct de vedere cultural și social în perspectiva anului 2023, când orașul urmează să dețină titlul de Capitală Europeană a Culturii. Participarea se va face cu respectarea măsurilor în vigoare legate de pandemia Covid-19.

ROD Festival este un proiect cultural itinerant, ajuns la ediţia a doua. Dedicat comunităților marginale unde accesul la cultură este mai dificil, caravana-festival își propune să le ofere tocmai acest serviciu. Pe lângă proiecții de film în aer liber, ROD pune la dispoziție spectacole de teatru și expoziții fotografice în locațiile cele mai neconvenționale, dar aflate în nevoie.

Luna aceasta, caravana-festival proiectat filme la Penitenciarul Timişoara, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Gătaia, la Azilul Social „Pater Jordan” al Diecezei Caritas din Timişoara, urmând ca mâine să ajungă la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sinersig, iar în 16 septembrie, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Lugoj.

ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 Restart, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, fiind susținut de Consiliul Județean Timiș și Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri sunt KineDok, One World România, Universitatea de Vest Timișoara, Cinepub, Kuda.org (Serbia), Best Of Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email