„Copilul și dictatorul”, mărturii despre o copilărie amputată

Foto: Asociaţia Orphelins de Roumanie

Marion Le Roy Dagen, abandonată, la vârsta de un an într-un orfelinat din România lui Ceaușescu, îşi lansează la Timişoara volumul memorialistic Copilul și dictatorul. O carte despre căutarea identităţii, despre căutarea de sine după o copilărie amputată.

 

Lansarea volumului Copilul și dictatorul, de Marion Le Roy Dagen și Xavier-Marie Bonnot, apărut recent la Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Marievei Ionescu, va avea loc joi, 19 martie, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas Timişoara.

La eveniment, organizat de Editura Humanitas și Institutul Francez Timişoara, vor participa Marion Le Roy Dagen, Smaranda Vultur și Augustin Cupșa, dezbaterea fiind moderată de jurnalista Melania Cincea.

Copilul și dictatorul este o carte despre căutarea identităţii, despre căutarea de sine după o copilărie amputată. Marion, născută Măriuca, a fost adusă pe lume în 1976, la Aiud, fiind unul dintre cei două milioane de copii născuţi în urma decretului prin care Ceauşescu voia să dea un impuls demografiei României. Abandonată de mama ei pe când nu avea nici un an, Marion a fost plasată într-un orfelinat. Unul din multele orfelinate, adevărate lagăre de concentrare ale dictaturii ceauşiste, în care zeci de mii de copii au căzut victime. Măriuca a avut însă noroc: a fost adoptată la şase ani de către un cuplu de francezi.

Marion Le Roy Dagen locuiește în Toulouse și lucrează ca şef de serviciu în domeniul socio-educativ. Din 2015, este membră fondatoare a asociației franceze „Orphelins de Roumanie”, care-și propune să ajute persoanele adoptate născute în România să-și descopere originile.

Xavier-Marie Bonnot s-a născut în 1962, la Marsilia. Scriitor și realizator de filme documentare, este autorul volumelor: La Dame de pierre (Belfond, 2015), care a obţinut Premiul pentru cel mai bun roman francofon la festivalul de la Cognac, în 2016, La Vallée des ombres (Belfond, 2016), Le Dernier Violon de Menuhin (Belfond, 2017), L’Enfant et le dictateur, împreună cu Marion Le Roy Dagen (Belfond, 2018) și Tombeau d’Apollinaire (Belfond, 2018), pentru care a primit Premiul pentru roman istoric.

Print Friendly, PDF & Email