Concertul Romanian Chamber Orchestra de la Timișoara, precedat de întâlniri cu publicul meloman

Cristian Măcelaru și Romanian Chamber Orchestra

În avanpremiera concertului susținut de Romanian Chamber Orchestra care va avea loc în 17 august, de la ora 19.30, la Opera Națională Română din Timișoara, vor avea loc două întâlniri inedite cu publicul. O întâlnire între public și maestrul Cristian Măcelaru, concertmaistrul Alexandru Tomescu și violistul Cristian Andriș, directorii artistici ai Romanian Chamber Orchestra, iar o alta, între public și compozitorii Alin Chelărescu și Oana Vardianu.

 

Prima sesiune Artist Talk, prezentări, însoțite de întrebări și răspunsuri între maestrul Cristian Măcelaru, concertmaistrul Alexandru Tomescu și violistul Cristian Andriș, va avea loc în 16 august, de la ora 17.45, în sala de evenimente din Convention Center Timișoara (str. Mărășești nr. 1-3).

A doua sesiune Artist Talk va avea loc în foaierul de la etajul întâi al Operei Naționale din Timișoara, în data de 17 august, de la ora 18.30, și îi va avea ca invitați pe doi tineri compozitori Alin Chelărescu și Oana Vardianu, câștigătorii apelului “Call for scores”, care vor vorbi despre lucrările lor care vor fi prezentate în premieră absolută în cadrul turneului Romanian Chamber Orchestra din acest an.

Programul turneului din acest an al Romanian Chamber Orchestra, spun organizatorii, este constituit în jurul a două elemente: marcarea a 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Béla Bartók, și a trăirilor avute pe timpul pandemiei.

Seria concertelor din acest an va fi deschisă de spectacolul de la Timișoara, programat pentru 17 august, la Opera Română. Al doilea concert va fi în 19 august, la Ateneul Român din București, susţinut în cadrul Festivalului Internațional “Vara magică”, iar în 20 august, urmează un concert la Sibiu, în Piața Mare, susţinut în cadrul Festivalului Internațional de Teatru. Toate concertele vor avea loc începând cu ora 19.30 și vor avea o durată de 70 de minute.

Programul turneului Romanian Chamber Orchestra 2021 cuprinde lucrări de Béla Bartók – Dansuri populare românești, George Enescu – Intermezzi op. 12, W. A. Mozart – Simfonia nr. 40, dar şi lucrări semnate de doi tineri compozitori, Oana Vardianu, studentă în anul al II-lea la Universitatea Națională de Muzică din București, și Alin Constantin Chelărescu, masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, ambii fiind câștigători ai apelului Call for Scores, lansat cu prilejul celei de-a treia ediții a proiectului Romanian Chamber Orchestra. Opusurile scrise de cei doi tineri compozitori, intitulate Genesis și Panicademica, vor fi interpretate în primă audiție absolută.

Un punct de reper pentru cultura românească, Romanian Chamber Orchestra este singurul proiect care reunește diaspora acasă, aducând laolaltă 34 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Ansamblul este dirijat de maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei renumiți dirijori pe plan mondial.

Cristian Măcelaru. Foto: Dana Moica

Câștigător în 2020 al unui premiu “Grammy”, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre “WDR Sinfonieorchester Köln” și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. De-a lungul timpului a dirijat Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Biletele, care au fost puse în vânzare la casieria Operei Naționale Române din Timișoara, pot fi cumpărate de duminică până vineri, între orele 11-19.

Promotorul proiectului Romanian Chamber Orchestra este Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) din Timișoara, asociație care implementează manifestări cultural-artistice la un nivel înalt, cu impact național și internațional.

 

Print Friendly, PDF & Email