Turneul naţional al Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, deschis la Timişoara

Foto: Romanian Chamber Orchestra

Romanian Chamber Orchestra, dirijată de timişoreanul Cristian Măcelaru, actual director artistic al Orchestrei Naționale a Franței, va susţine un concert la Timişoara, concert care deschide turneul din acest an, când se împlinesc 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Béla Bartók.

 

Programul turneului din acest an al Romanian Chamber Orchestra, spun organizatorii, este constituit în jurul a două elemente: marcarea a 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Béla Bartók, și a trăirilor avute pe timpul pandemiei.

Seria concertelor din acest an va fi deschisă de spectacolul de la Timișoara, programat pentru 17 august, la Opera Română. Al doilea concert va fi în 19 august, la Ateneul Român din București, susţinut în cadrul Festivalului Internațional “Vara magică”, iar în 20 august, urmează un concert la Sibiu, în Piața Mare, susţinut în cadrul Festivalului Internațional de Teatru. Toate concertele vor avea loc începând cu ora 19.30 și vor avea o durată de 70 de minute.

Programul turneului Romanian Chamber Orchestra 2021 cuprinde lucrări de Béla Bartók – Dansuri populare românești, George Enescu – Intermezzi op. 12, W. A. Mozart – Simfonia nr. 40, dar şi lucrări semnate de doi tineri compozitori, Oana Vardianu, studentă în anul al II-lea la Universitatea Națională de Muzică din București, și Alin Constantin Chelărescu, masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, ambii fiind câștigători ai apelului Call for Scores, lansat cu prilejul celei de-a treia ediții a proiectului Romanian Chamber Orchestra. Opusurile scrise de cei doi tineri compozitori, intitulate Genesis și Panicademica, vor fi interpretate în primă audiție absolută.

Horia Măcelaru. Foto: Joern Neumann

Ansamblul Romanian Chamber Orchestra îi are în componența sa pe unii din cei mai valoroși muzicieni români care activează în orchestre de renume din străinătate și din țară, și este dirijat de maestrul Cristian Măcelaru, originar din Timişoara, unul dintre cei apreciați dirijori pe plan mondial. Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester, din Köln, și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. De-a lungul timpului a dirijat Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Promotorul proiectului Romanian Chamber Orchestra este Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) din Timișoara, asociație care implementează manifestări cultural-artistice la un nivel înalt, cu impact național și internațional.

Print Friendly, PDF & Email