Clădiri istorice emblematice ale Timişoarei, reproduse în miniatură miniatură

Cinci clădiri emblematice pentru cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al Timişoarei, sunt reproduse într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale în cadrul proiectului Timișoara la cutie.

 

Cutia, spun iniţiatorii proiectului Timişoara la cutie, le oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine Timișoara, prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria oraşului, iar adulţilor le oferă ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

După luni de izolare și apoi, de la o distanță și mai mare, tocmai din îndepărtata Polonie, a răsărit această idee, de dorul Timișoarei. Așa cum multora le e dor de (a)casă. Am creat acest proiect din dragoste pentru pentru arhitectura, istoria și poveștile savuroase ale Timișoarei și pentru a transmite dragul de oraș și copiilor noștri. Vă invităm să vă (re)îndrăgostiți de Timișoara, alături de copiii voștri și să priviți orașul prin ochi de turiști!”, declară Nicoleta Ciocov, implicată în acest proiect.

Creată împreună cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România, cutia a fost gândită până la cele mai mici detalii, cu implicarea partenerilor de la Heritage of Timișoara, precum și a unor arhitecți, ghizi turistici și istorici.

Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al orașului, din care s-a creat un puzzle. Apoi au fost alese cinci clădiri provenind din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale și poziții geografice, astfel încât să ne poarte într-o călătorie spațio-temporală diversă: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta Casă “La Leu”, Opera Română din Timișoara, Cinematograful Studio. „Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărți poștale cu dimensiunea A5, care pot fi și înrămate pe post de tablou, fiind niște bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale și emoționale cum doar Dan Ungureanu știe să o facă. Iar munca cea mai grea a fost aceea de a desena cele cinci clădiri în format planșă care, prin decupare, îndoire și lipire să redea în miniatură clădiri emblematice ale Timișoarei”, explică Nicoleta Ciocov,

Lansată în decembrie ca un produs de test, Timișoara la cutie, spun inbiţiatorii, s-a bucurat de aprecierea publicului timișorean, dar și a celui național și din străinătate. Aceştia au primit deja comenzi din toată țara dar și din SUA, Canada, Germania, Anglia, Luxemburg. Dacă prima cutie este despre cartierul Cetate, pe viitor vor urma cutii și pentru celelalte cartiere istorice ale Timișoarei, dar și pentru alte orașe din România.

Istoria miniaturii, reamintesc iniţiatorii proiectului, se întinde până în antichitate, când Lucretius a observat că „un lucru mic poate oferi o analogie a lucrurilor mari și poate reda calea cunoașterii”: „O miniatură poate dezvolta percepția asupra unor lucruri pe care credem că le cunoaștem, așa cum este în cazul acesta orașul.”

Odată cu lansarea magazinului online se pot comanda atât setul complet, Timișoara la cutie, cât și componente ale acestuia sub titulatura de Timișoara la plic, ce cuprind câte o clădire și cartea poștală aferentă, puzzle-ul și cartea poștală, cărțile poștale separat, stickere etc.

Print Friendly, PDF & Email