„Tura de cultură”, o alergare în zone istorice din Banat

Un concept inedit de alergare le este propus pasionaților de jogging din Timiş: ture în zone istorice din Banat, pe distanțe de până la 12 kilometri, cu oprire pe traseu la obiective turistice mai puțin cunoscute, dar care au potențial să atragă turiști.

 

Clubul Sportiv Asociația Alergotura și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și-au propus ca prin intermediul sportului să atragă public spre vestigiile istorice ale Banatului, care se află aproape de Timișoara, și să creeze interes de vizitare pentru publicuri cât mai diferite. Aşa-numita Tură de cultură creează oportunități pentru comunități rurale care pot să dezvolte servicii și activități în domeniul turismului, comunități care au nevoie să fie cunoscute și susținute.

Turele de cultură doresc să atragă în primul rând grupurile de alergători amatori din comunitatea locală și regională, iubitorii de mișcare, indiferent de vârstă, pentru a le acorda șansa de a alerga în zona rurală, departe de poluare și zgomot, cât mai aproape de natură. Fiind evenimente caracteristice mișcării de masă, de tip sportul pentru toți, turele de cultură nu condiționează participarea pe baza vârstei, sexului sau apartenenței la anumite cluburi sportive, ci numai prin dorința și abilitatea de a face mișcare prin alergare, explică oirganizatorii.

Următoarea Tură de cultură are loc în weekendul 17-18 august, pe un traseu interesant în Banatul de munte, organizat pe două porțiuni: cetatea Gladna Română – satul Zolt, 3 km, traseu asfalt, şi satul Zolt – Luncanii de Jos, 9 km, traseu tip trail-run pe drum forestier, diferență de nivel 350m. Punctele de atracție istorico-culturală sunt cetatea Gladna Română și biserica de lemn din satul Zolt, anunţă organizatorii.

Proiectul Tura de cultură, organizat sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, a început cu o etapă-pilot, în cadrul căreia au fost organizate ture sportive de alergare la Murani-Cornești, Jdioara, Mașloc-Charlotenburg, Pietroasa-Crivina de Sus-Poieni.

Următoarele Ture de cultură planificate, anunţă organizatorii, sunt:

Traseul Șvabilor, în zona Jimbolia-Lenauheim, în weekendul 21-22 septembrie, când vor fi vizitate muzeele din Jimbolia, muzeul Lenauheim și mormântul colectiv Grabați.

Traseul sanctuarelor, în zona Parța-Cebza, în weekendul 12-13 octombrie, fiindi vizitate Tell-urile de la Parța și Biserica de lemn Sf. Gheorghe.

Traseul Kurganelor, în zona Igriș-Sânpetru Mare, în 2-3 noiembrie, când vor fi vizitate tumulii de la Sânpetru Mare și situl arheologic – Mânăstirea Cisterciană de la Igriș.

CHAAK – Cetatea uitată, zona Ciacova-Pădurea Macedonia, în 30 noiembrie 2019, când va fi organizată vizitarea culei Ciacova și a ariei de protecție specială Pădurea Macedonia.

Echipa Alergotura este responsabilă de organizarea turelor de alergare, iar echipa Direcției Județene pentru Cultură Timiș asigură ghidajul turistic și oferă informații despre obiectivele istorice. Înscrierile se fac la acest link: http://tiny.cc/26txaz.

 

Print Friendly, PDF & Email