Biblioteca Universității Politehnica Timișoara pune la dispoziția utilizatorilor peste 35.000 de noi cărți electronice

Foto: UPT

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara anunţă că a achiziționat recent 35.000 de titluri de cărți electronice (e-books) din domeniul Știință și Tehnologie, apărute între 1913 – 2021.

 

„Schimbarea de paradigmă din învățământ, prin trecerea acestuia în proporție majoritară în mediul online, din cauza pandemiei de coronavirus, a determinat și adaptarea activității de bibliotecă la noua realitate. Astfel, prin recenta achiziție de carte electronică din domeniul Știință și Tehnologie, cadrele didactice, cercetătorii și studenții Universității Politehnica Timișoara au accesul deschis la peste 35.000 e titluri, care acoperă toate domeniile de interes din cele zece facultăți ale UPT”, transmit reprezentanţii Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara.

Cele 35.000 de titluri sunt puse gratuit la dispoziția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor UPT. Accesul gratuit pe platforma Ebook Central Proquest (https://ebookcentral.proquest.com/lib/uptro) se poate realiza direct de pe calculatoarele UPT, dar și de pe calculatoarele personale de acasă, după logare cu adresa de mail instituțională (@upt.ro sau @student.upt.ro).

Pentru a putea descărca titlurile de interes, utilizatorii sunt rugați să își creeze un cont pe platforma EbookCentral. „Contul creat astfel este aprobat imediat dacă acesta este creat de pe calculatoarele din cadrul instituţiei. În cazul în care se creează contul din afara instituţiei, acesta va fi aprobat ulterior de către administratorul contului desemnat. Ulterior, acest cont poate fi folosit pentru accesarea Academic Complete şi din afara instituţiei. Cei care au deja un cont creat anterior, îl pot folosi și în această perioadă de abonament”, transmit reprezentanţii Bibliotecii UPT.

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a împlinit, în 15 martie anul acesta, 100 de ani de la prima atestare documentară. Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele. În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris, în 1920.

Astăzi, spun reprezentanţii Bibliotecii UPT, instituţia are aproximativ1.000.000 de volume, peste 10 km de documente la raft, 8400 mp pe şase niveluri, peste 200 de bibliotecari angajați de-a lungul timpului, 25 de ani de acces liber la raft, 25 de ani de informatizare a activităților, 600 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program non-stop, peste 1000 de utilizatori, în medie, pe zi, peste 400.000 de accesări online în 2020, peste 200 de calculatoare, patru multifuncționale și stație de autoîmprumut și autorestituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru acces liber la raft, sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522, peste 200 de evenimente organizate de-a lungul unui an.

Print Friendly, PDF & Email