A fost publicat catalogul oficial al expoziției Brâncuşi

Constantin Brâncuşi în atelierul său, în 1945. Foto: Wayne Miller. Colorizare: Monumentalist

Catalogul bilingv român-englez care însoțește expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale, care va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Timișoara, publicat de Editura Art Encounters, se află în precomandă.

 

Cu ocazia Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă expoziție din Europa de Est din ultimii 50 ani, dedicată artistului român Constantin Brâncuși, organizată în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România și curatoriată de Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Brâncuși.

Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale este însoțită de un catalog oficial bilingv român-englez care reunește texte inedite ale istoricilor de artă români, francezi și englezi despre artist și despre lucrările expuse, urmate de o biografie actualizată conform cercetărilor recente. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, dar și imagini documentare, cum sunt cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

Cele 16 eseuri sunt consacrate creației lui Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907 – 1914, la Pasărea în văzduh care a provocat celebrul proces contra Statelor Unite (1926-1928), până la construcția Ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937-1938). O serie de texte subliniază rolul capital pe care l-au avut fotografia și filmul în creația și receptarea artistului. Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi artiști ai secolului XX. Autorii textelor din catalog sunt: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu – Gorjan, iar traducerile au fost realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn.

Doina Lemny în atelierul Brâncuşi / Centrul Pompidou. Foto: Herve Veronese / Centre Pompidou

„Expoziţia organizată la Timişoara încearcă să puncteze anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu ţara sa natală, cu arta şi literatura românească, lăsând publicului libertatea să sesizeze aceste relaţii după propriile intuiţii şi simţăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creaţia sa punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, şi pe dialogul pe care l-a întreţinut în permanenţă cu confraţii săi de la Bucureşti prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale.

Ovidiu Şandor. Foto: HDV Studio

Ovidiu Șandor, comisarul expoziției şi președinte al Fundației Art Encounters, spune că paginile acestui catalog invită cititorul la o călătorie de (re)descoperire, o explorare menită să pună sub semnul întrebării orice păreri preconcepute și să sondeze adâncimile extraordinarului univers artistic al lui Constantin Brâncuși: „Sperăm ca acest catalog să vă însoțească, să vă fie călăuză și să vă ajute să descoperiți comorile ascunse ale expoziției Brâncuși, «Surse românești și perspective universale»”.

Catalogul oficial al expoziției Brâncuși: surse românești și perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives a fost pus astăzi în precomandă pe site-ul librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara: https://ladouabufnite.ro/ și pe site-ul oficial al expoziției: https://brancusi-2023.info/. Catalogul, coordonat de Doina Lemny și apărut la Editura Art Encounters se poate achiziționa cu 10% reducere până miercuri, 27 septembrie. Din 30 septembrie, acesta se va găsi în format fizic la preț întreg în librăriile din țară și în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email