Consiliul Judeţean Timiş s-ar putea să nu mai acorde în perioada următoare fonduri echipei ACS Poli Timişoara. Poziţia administraţiei judeţene este surprinzătoare, după ce anul trecut a tot plusat cu sume suplimentare faţă de bugetul alocat iniţial.
Schimbare de atitudine
Conducerea Consiliului Judeţean Timiş anunţă că analizează posibilitatea să diminueze semnificativ sau chiar să elimine total finanţarea pe care o acorda echipei ACS Politehnica Timişoara, finanţare care anul trecut s-a ridicat la suma de trei milioane de lei.
CJ Timiş spune că ar putea finanţa în continuare întreţinerea Stadionului „Dan Păltinişanu” şi ar putea redistribui fondurile ACS Poli Timişoara către alte echipe din judeţ. „Nu s-a pus problema ca CJ Timiş să se retragă din asociere. Asocierea e una şi sumele de bani sunt altele. Noi avem stadionul. Sunt sute de mii… milioane care se alocă pentru întreţinerea stadionului, deşi numărul de spectatori nu a fost mare. Dacă va promova echipa Becicherecului, îi vom ajuta şi pe ei. Pentru că acolo nu poate legal să dea bani Primăria Timişoara. Şi probabil că vom ajuta mai mult echipa de la Becicherec. Dar nu vom creşte suma totală alocată în acest an pentru sport cu niciun leu”, declară preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, precizând că o decizie finală în această privinţă va fi luată în săptămânile care urmează.
La rândul său, unul dintre consilierii judeţeni, Marius Martinescu, de la PDL, apreciază că este vorba despre „o pasă sau un joc de imagine al preşedintelui Tutu Bojin, şi că administraţia judeţeană va finanţa în continuare echipa. Şi cred că finanţarea va continua pe aceleaşi coordonate, fără să se ţină cont de performanţe, pe ideea că performanţele ar fi greu de cuantificat”.
Carenţe de transparenţă
În urmă cu câteva săptămâni, atunci când s-a discutat de către CJ Timiş proiectul de hotărâre care viza realizarea unei instalaţii de încălzire la nivelul gazonului, din fondurile clubului ACS Poli, cu racordurile electrice necesare realizate de către Direcţia de Prestări Servicii a administraţiei judeţene, mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat să li se prezinte raportul şi bilanţul activităţii clubului ACS Poli, ţinând cont de faptul că administraţia judeţeană a fost în anul 2013 unul dintre principalii finanţatori ai clubului. În mod surprinzător, conducerea CJ Timiş a părut să nu agreeze prea mult această solicitare, motivând-o cu nevoia de a se face… economie de hârtie. “Aprobăm acum bugetul şi urmează ca la şedinţa următoare să primim de la toate instituţiile din subordine o informare în acest sens. Nu ştiu dacă vom solicita şi asociaţiilor cu care colaborăm pentru că bilanţul si raportul de activitate pentru fiecare în parte cuprind un volum foarte mare de documente, iar acestea trebuie, la rândul lor, multiplicate în 37 de exemplare”, preciza atunci, în plen, preşedintele administraţiei judeţene, Titu Bojin.
Având în vedere sumele de ordinul milioanelor de lei, din bani publici, cu care CJ Timiş participă în calitate de asociat la finanţarea clubului ACS Poli, ar fi fost de aşteptat ca toate cheltuielile făcute din banii alocaţi să fie justificate detaliat şi transparent. Anul trecut însă, în octombrie, au apărut din nou controverse pe această temă, după ce mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat statele de plată şi primele pe care le încasează conducerea clubului. „Avem în faţă previziunile bugetului pentru perioada 2013 – 2014 pentru ACS Poli Timişoara. Cu tot respectul pentru acest club şi cu susţinerea pe care am acordat-o, pot spune că astfel de situaţii am avut şi în vechiul mandat şi din acest motiv aş dori ca informările solicitate să fie puţin mai complexe”, spuneau consilierii solicitanţi.
Cererea s-a lovit însă de refuzul conducerii CJ Timiş: „Nu credem că este de datoria consilierilor judeţeni să verifice statele de plată. Nu ascundem nimic, dar cred că e suficient să discutăm despre plata salariilor. Statul de plată implică confidenţialitate. Putem discuta de sumele pe care le plătim pe orice capitol şi subcapitol, dar nu pentru plata salariilor.”
Ultimele comentarii