Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara organizează în perioada 19-26 mai a cincisprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT. Acesta include peste 20 de evenimente: spectacole de teatru și dans, spectacole în aer liber, concerte de muzică contemporană. Biletele au fost puse în vânzare online și la agenția de bilete a teatrului.
Războaiele care fac ravagii în prezent, urmările pandemiei de covid și criza economică, frica resimțită tot mai puternic și insinuată de mass-media, încălzirea globală – toate acestea reprezintă noi provocări pentru umanitate și reconfigurează din mers regulile lumii în care trăim. Pentru o schimbare reală, este nevoie de curaj și abordări noi, iar TESZT arată – prin selecția sa – că teatrul oglindește precis paradigma fluidă în care trăim, spun reprezentanții Teatrului Maghiar.
TESZT-ul aniversar își serbează cele 15 ediții cu spectacolul din deschidere, O sută de toasturi, în regia lui Bojan Jablanovec, de la Via Negativa (Slovenia) – duminică, 19 mai de la 16, în Sala Studio. La aniversare, care va dura șapte zile, timișorenii pot vedea spectacole din 11țări (printre care Serbia, Franța, Croația, Ungaria, Grecia, Germania, Slovenia etc.) – toate în premieră în România. Cele zece limbi diferite vorbite pe scenă confirmă deschiderea și multiculturalismul festivalului. Pentru prima dată vor participa artiștii Teatrului Livsmedlet din Finlanda, cu un spectacol nonverbal despre tema migranților, Tărâmuri invizibile, în care actorii se folosesc de propriile corpuri și sute de figurine miniaturale.
Deja îndrăgiți de timișoreni sunt actorii italieni de la Teatro dei Venti, trupă care revine pentru a treia oară la TESZT, cu Pentesilea, un spectacol mitologic pe picioroange, organizat în Piața Libertății în 21 și 22 mai. Teatro dei Venti din Modena ține în viață moștenirea europeană a teatrului stradal, actorii acestuia fiind renumiți pentru spectaculoasele decoruri mobile și costume medievale.
În ceea ce privește spectacolele de dans contemporan invitate din străinătate, revin la Timișoara cie. toula limnaios, cu spectacolul staubkinder, inspirat din muzica lui Gustav Mahler, precum și coregraful originar din Serbia Josef Nadj, care își va prezenta în avanpremieră mondială cea mai nouă creație, Lună plină.
Nu lipsesc nici colaboratori mai vechi ai TESZT-ului ca regizorul Urbán András (cu spectacolul A fost odată la Novi Sad), regizorul inovativ Kristóf Szabó (cu Ismene dansează, un performance de arte vizuale, dans contemporan, teatru și bondage) sau artistul complet Ivo Dimchev, cu Metch, concertul său creat recent pentru Teatrul La MaMa din New York. Teatrul de Tineret din Zagreb revine la TESZT cu spectacolul Tineri fără Dumnezeu, despre agresivitatea tinerilor și deconectarea lor de la lumea reală din cauza jocurilor online și a aplicațiilor. Tot o meditație despre realitatea virtuală și alternativă e și Mindpolis 1.0, creat de Nenad Glavan, care ne conduce la întrebarea: ne poate proteja imaginarul, ca ultim front de apărare, de o astfel de realitate imposibil de acceptat?
Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai va fi jucat 1978, în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai, Pericles regizat de britanicul Philip Parr. Înainte de Pericles, va fi vernisată expoziția actorului Teatrului Maghiar Mátyás Zsolt Imre cu desene inspirate de spectacol. De asemenea, secțiunea Independent@TM, co-organizată cu Asociația proTESZT, include trupele locale Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum care au ocazia să-și expună cele mai recente spectacole în context internațional: The Story of Lost Stories, Monoloagele solitudinii și Foamea, care are premieră în cadrul TESZT.
Programul integral, cu descrierea spectacolelor, poate fi consultat online pe pagina Teatrului Maghiar, www.teszt.ro, sau pe pagina de Facebook. Organizatorii vor asigura traduceri în limbile română, maghiară și engleză pentru toate spectacolele – în funcție de limba în care se joacă. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuții cu artiștii (cu traducere simultană), la care spectatorii pot pune întrebări și pot interacționa cu performerii și creatorii.
Începând cu data de 1 mai, biletele pentru spectacole se pot cumpăra online, la prețul de 50 de lei/spectacol, respectiv 30 de lei/concert. După sărbătorile de Paște, biletele se vor putea achiziționa și la casa de bilete a teatrului (strada Alba Iulia nr. 2) de luni până vineri între orele 13 – 19. De asemenea, TESZT propune și abonamente de zece spectacole la alegere – cu 400 de lei, și abonamente de cinci spectacole la alegere – 200 de lei, iar abonamentele se pot procura doar de la Teatru. Pachetele de abonamente includ, la alegere, și o traistă sau tricou TESZT2024.
Ultimele comentarii