Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului, a început implementarea proiectului „Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru actele administrative”, ai cărui beneficiari sunt Prefecturile.
Proiectul face posibil ca, în viitor, să se ajungă şi în România la întocmirea Registrului electronic al apostilelor, un sistem ce va oferi posibilitatea verificării, de către persoanele interesate, a existenţei apostilelor eliberate în România pentru actele oficiale administrative. Cetăţenii, autorităţile, instituţiile publice sau angajatorii vor putea verifica în timp real apostilarea documentelor româneşti, obţinând astfel garanţia autenticităţii actelor oficiale administrative emise de către autorităţile statului şi prezentate de către cetăţenii români pe teritoriul statelor semnatare ale Convenţiei Apostilă.
Prin implementarea proiectului, verificarea existenţei apostilei şi a datelor cuprinse în aceasta se va face cu uşurinţă, printr-o procedură online aflată la îndemâna publicului, spun reprezentanţii Prefecturii Timiş.
Totodată, se va crea premisa scăderii riscului de folosire a unor apostile falsificate, prin punerea la dispoziţia autorităţilor şi a altor persoane interesate a unui mod rapid şi mai uşor de verificare a acestor date.
Odată cu finalizarea acestui proiect va fi minimalizată şi posibilitatea apariţiei erorilor umane în prelucrarea datelor, pe fondul creşterii eficienţei activităţilor desfăşurate în acest domeniu, prin alocarea de echipamente I.T. dedicate eliberării apostilei.
Apostila este un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. Scopul eliberării ei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.
Principalele categorii de acte pentru care se eliberează apostila sunt cele referitoare la starea civilă, cele care fac dovada schimbării numelui pe cale administrativă, actele care atestă componenţa familiei, certificatele de atestare a domiciliului şi a cetăţeniei române, certificatele de cazier judiciar, fiscal, actele care dovedesc calificarea într-o meserie, cele privind recunoaşterea calificării pentru activităţile profesionale din domeniul medical, actele cu caracter fiscal, actele referitoare la raporturile de muncă (stagiul de cotizare, adeverinţe prin care se atestă activitatea desfăşurată, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate), cele de studii, actele cu caracter medical, certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate, certificatele de botez, de cununie, sentinţa de divorţ bisericesc, adeverinţele, acte ale autorităţilor administratiei publice centrale şi locale, extrase ale registrelor deţinute de un organ al administraţiei publice, atestate, adeverinţe şi certificate prin care se confirmă exactitatea sau realitatea unui fapt, se atestă o anumită calitate sau un drept, în vederea valorificarii anumitor drepturi.
Ultimele comentarii