Europol avertizează asupra bandelor infracţionale româneşti

Bande criminale din România vizează oraşe europene, unde se deplasează cu ajutorul unor curse low-cost pentru a comite infracţiuni, după care se întorc acasă, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright.

EuropolPrincipalele infracţiuni comise sunt fraudele cu carduri şi furtul din buzunare, românii şi bulgarii fiind suspecţi de fraude cu carduri bancare în proporţie de 90 la sută, în Europa, potrivit Europol. Rob Wainwright (foto), directorul Europol, a descris – în Daily Express, sursă citată de Media­fax – bandele drept “infractori de rând care operează în jurisdicţii multiple”, adău­gând că acestea sunt active de-a lungul Europei.

Rob WainwrightEuropol a identificat 240 de bande de crimă organizată din România, care reprezintă 6,7 la sută din totalul reţele­lor criminale active în Europa. “Avem acest fenomen al bandelor criminale călătoare, care a devenit mult mai prevalent în ultimii trei din patru ani, bande din Lituania, Polonia, România operează în 20 sau mai multe ţări”, mai spune Rob Wainwright. “Acestea zboa­ră la bordul unor curse low-cost, dau câteva lovituri într-un oraş şi se întorc la timp, pentru ceai. Este foarte diferit pentru poliţia locală să răspundă aces­tui lucru”, a adăugat el.

Europol susţine că este vitală o cooperare poliţienească pentru oprirea aşa-numitului val de “infracţiuni easy­Jet”. Organizaţia consideră, însă, că ameninţarea bandelor de români nu va creşte semnificativ atunci când se vor ridica restricţiile de pe piaţa mun­cii pentru români şi bulgari, în ianuarie 2014.

Print Friendly, PDF & Email