Directorii de regii autonome din subordinea Primăriei Timişoara vor avea, începând de anul viitor, un salariu conceput în baza unui nou sistem de salarizare. Decizia a fost anunţată de edilul-şef Nicolae Robu, care a argumentat că măsura este menită să stimuleze performanţa profesională şi să răspundă principiilor liberale care încurajează meritocraţia.
Consilierii locali, solicitaţi să voteze proiectul “în acord cu propria conştiinţă”
Primarul Nicolae Robu a anunţat, zilele acestea, că va supune dezbaterii, în şedinţa de plen a Consiliului Local din 10 decembrie, un proiect de hotărâre potrivit căruia Consiliul Local să fie cel care să dea mandat imperativ Consiliilor de Administraţie ale Regiilor Autonome să modifice sistemul de salarizare al managerilor respectivelor regii. Edilul a precizat că decizia se va referi la toate regiile autonome din oraş, indiferent dacă ele se situează în acest moment pe profit sau sunt în pierdere.
Potrivit acestui proiect de hotărâre, salariile directorilor vor avea o componentă fixă, care se va situa la nivelul salariului city manager-ului (care este de aproximativ 4.000 de lei) şi o componentă care se va afla la latitudinea Consiliilor de Administraţie. Acest supliment faţă de componenta fixă va putea fi acordat doar dacă societatea are un bilanţ pozitiv pe ultimele şase luni, şi asta fără a se lua în calcul datoriile istorice ale regiilor autonome, a precizat primarul: „Măsura, în cazul în care ea va obţine girul consilierilor locali, este menită să încurajeze performanţele manageriale”.
Nicolae Robu anunţă că proiectul, care e dat deja în lucru, va reglementa întreg sistemul de salarizare al angajaţilor din regii, astfel încât niciun alt angajat nu trebuie să aibă salariu mai mare decât directorii de regii.
„Mă aştept ca directorii de regii să devină mai preocupaţi”, declară primarul Nicolae Robu, care admite că, deşi soluţia propusă pentru reglementarea salariilor acestora este perfect legală, există şi posibilitatea ca, nemulţumiţi de hotărâre, unii directori să îşi dea demisia. În plus, mai spune primarul, nu exclude posibilitatea de a întâmpina rezistenţă faţă de acest proiect de hotărâre, în condiţiile în care fiecare consilier local va vota în acord cu propria conştiinţă şi în acord cu doctrina politică pe care o reprezintă.
Primarul mai spune că, potrivit principiilor liberale, „este firesc ca performanţa profesională să fie recompensată”, însă „nu e normal ca managerii să fie sancţionaţi pentru minusurile istorice”.
Consiliul Local al Primăriei Municipiului Timişoara este unic acţionar în cadrul regiilor autonome, cu excepţia societăţii de salubrizare Retim, la care nu este unic acţionar. Societatea a devenit, în februarie 2007, societate mixtă româno-germană, sub numele Retim Ecologic Service SA, fiind condusă în prezent de economistul Gheorghe Para.
În ce priveşte regiile autonome care sunt pe profit, primarul a indicat că, deşi Primăria nu dispune de un bilanţ global, în care să nu fie luate în calcul datoriile istorice, “în mod cert Aquatim este pe profit în acest moment”.
Referindu-se la situaţia Societăţii de Drumuri Municipale, edilul declară că aceasta are în prezent toate premisele pentru a deveni profitabilă, după majorarea de capital operată recent şi după câştigarea unor contracte care presupun efectuarea unor lucrări mari.
Managerul Aquatim, pe primul loc în topul veniturilor
În topul salariilor managerilor care coordonează activitatea regiilor autonome din subordinea Primăriei Timişoara conduce detaşat Ilie Vlaicu, directorul societăţii Aquatim, cu un venit anual declarat pentru anul 2012 de 138.000 de lei, reprezentând retribuţiile obţinute pentru funcţia de manager, cumulate cu cele aferente activităţii didactice desfăşurate la Universitatea de Vest Timişoara şi la Universitatea Politehnică Timişoara. Pe locul al doilea în ce priveşte venitul anual încasat se situează managerul Colterm, Petrică Pampu, care, potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul Primăriei, a câştigat în 2012 suma de 86.914 lei. Locul al treilea este ocupat de directorul societăţii Horticultura, Andrei Drăgilă, cu un venit anul declarat de 77.223 de lei.
Managerilor din top 3 le urmează, în ordine, fostul director al A.D.P. – instituţia care a fuzionat, anul acesta, cu Drumuri Municipale –, Liviu Barbu, cu un venit anual de 70.194 de lei, managerul S.C. Pieţe S.A., Victor Ştefan, cu un venit anual de 49.591 de lei, managerul Societăţii de Drumuri Municipale, Octavian Ioan Bulboacă, cu un venit de 45.911 lei, şi managerul Regiei Autonome de Transport Timişoara, Ioan Goia, cu un venit anual de 42.912 lei.
Ultimele comentarii