Propunerea primarului Timişoarei, adresată consilierilor locali

Directorii de regii autonome, salarizaţi pe principiul meritocraţiei

Nicolae RobuDirectorii de regii autonome din subordinea Primăriei Timişoara vor avea, începând de anul viitor, un salariu conceput în baza unui nou sistem de salarizare. Decizia a fost anunţată de edilul-şef Nicolae Robu, care a argumentat că măsura este menită să stimuleze performanţa profesională şi să răspundă principiilor liberale care încurajează meritocraţia.

 

Consilierii locali, solicitaţi să voteze proiectul “în acord cu propria conştiinţă”

Primarul Nicolae Robu a anun­ţat, zilele acestea, că va supune dez­ba­terii, în şedinţa de plen a Consiliului Local din 10 decembrie, un proiect de hotărâre potrivit căruia Consiliul Local să fie cel care să dea mandat imperativ Consiliilor de Administraţie ale Regii­lor Autonome să modifice sistemul de salarizare al managerilor respectivelor regii. Edilul a precizat că decizia se va referi la toate regiile autonome din oraş, indiferent dacă ele se situează în acest moment pe profit sau sunt în pierdere. 

Potrivit acestui proiect de hotă­râ­re, salariile directorilor vor avea o com­ponentă fixă, care se va situa la ni­velul salariului city manager-ului (care este de aproximativ 4.000 de lei) şi o componentă care se va afla la latitu­dinea Consiliilor de Administraţie. Acest supliment faţă de componenta fixă va putea fi acordat doar dacă so­cietatea are un bilanţ pozitiv pe ulti­mele şase luni, şi asta fără a se lua în calcul datoriile istorice ale regiilor au­tonome, a precizat primarul: „Măsura, în cazul în care ea va obţine girul con­si­lierilor locali, este menită să încura­jeze performanţele manageriale”.

Nicolae Robu anunţă că proiectul, care e dat deja în lucru, va reglementa întreg sistemul de salarizare al anga­jaţilor din regii, astfel încât niciun alt angajat nu trebuie să aibă salariu mai mare decât directorii de regii.

„Mă aştept ca directorii de regii să devină mai preocupaţi”, declară prima­rul Nicolae Robu, care admite că, deşi soluţia propusă pentru reglementarea salariilor acestora este perfect legală, există şi posibilitatea ca, nemulţumiţi de hotărâre, unii directori să îşi dea demisia. În plus, mai spune primarul, nu exclude posibilitatea de a întâmpina rezistenţă faţă de acest proiect de ho­tărâre, în condiţiile în care fiecare con­silier local va vota în acord cu propria conştiinţă şi în acord cu doctrina poli­tică pe care o reprezintă.

Primarul mai spune că, potrivit principiilor liberale, „este firesc ca per­formanţa profesională să fie recom­pen­sată”, însă „nu e normal ca managerii să fie sancţionaţi pentru minusurile istorice”.

Consiliul Local al Primăriei Muni­ci­piului Timişoara este unic acţionar în cadrul regiilor autonome, cu excepţia societăţii de salubrizare Retim, la care nu este unic acţionar. Societatea a deve­nit, în februarie 2007, societate mixtă româno-germană, sub numele Retim Eco­logic Service SA, fiind condusă în pre­zent de economistul Gheorghe Para.

În ce priveşte regiile autonome care sunt pe profit, primarul a indicat că, deşi Primăria nu dispune de un bi­lanţ global, în care să nu fie luate în cal­cul datoriile istorice, “în mod cert Aqua­tim este pe profit în acest mo­ment”.

Referindu-se la situaţia Societăţii de Drumuri Municipale, edilul declară că aceasta are în prezent toate pre­misele pentru a deveni profi­ta­bilă, după majorarea de capital ope­rată re­cent şi după câştigarea unor contracte care presupun efectuarea unor lucrări mari.

Managerul Aquatim, pe primul loc în topul veniturilor

În topul salariilor managerilor care coordonează activitatea regiilor autonome din subordinea Primăriei Timişoara conduce detaşat Ilie Vlai­cu, directorul societăţii Aquatim, cu un venit anual declarat pentru anul 2012 de 138.000 de lei, reprezentând re­tribuţiile obţinute pentru funcţia de manager, cumulate cu cele aferente activităţii didactice desfăşurate la Universitatea de Vest Timişoara şi la Universitatea Politehnică Timişoara. Pe locul al doilea în ce priveşte venitul anual încasat se situează managerul Colterm, Petrică Pampu, care, po­trivit celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul Primăriei, a câştigat în 2012 suma de 86.914 lei. Locul al treilea este ocupat de direc­torul societăţii Horticultura, Andrei Drăgilă, cu un venit anul declarat de 77.223 de lei.

Managerilor din top 3 le urmează, în ordine, fostul director al A.D.P. – instituţia care a fuzionat, anul acesta, cu Drumuri Municipale –, Liviu Bar­bu, cu un venit anual de 70.194 de lei, managerul S.C. Pieţe S.A., Victor Ştefan, cu un venit anual de 49.591 de lei, managerul Societăţii de Drumuri Municipale, Octavian Ioan Bul­boacă, cu un venit de 45.911 lei, şi managerul Regiei Autonome de Trans­port Timişoara, Ioan Goia, cu un venit anual de 42.912 lei.

Print Friendly, PDF & Email