Foto: Constantin Catargiu/Helios
Filiala Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici marchează împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea Galeriei de artă a Fondului Plastic Timişoara, care începând din 1977poartă numele de Helios, printr-o expoziţie jubiliară intitulată „Galeria Helios – 50”.
Expoziţia Galeria Helios – 50 include lucrări din creaţia reprezentativă a 35 de pictori, sculptori, graficieni şi artişti decoratori seniori, membrii ai Filialei din Timişoara a UAP, respectiv din creaţia artiştilor care în perioda 2005 – 2017 au fost distinşi la Saloanele anuale ale artelor vizuale cu marele premiu „Primus inter pares”, anunţă UAPT.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 6 septembrie, ora 18, la Galeria Helios.
Pe parcursul celor 50 de ani de existenţă Galeria de Artă Helios a găzduit peste 1000 de expoziţii personale şi de grup, prezentând şi promovând operele artiştiilor plastici profesionişti din Timişoara, precum şi ale creatorilor din alte centre artistice din ţară şi de peste hotare.
În perioda interbelică şi în anii de după cel de-al doilea război mondial Timişoara nu dispunea de o galerie de artă, de o sală specială în care artiştii plastici profesionişti să-şi prezinte creaţiile, lucrările realizate în ateliere. Pictorii, sculptorii şi graficienii îşi expuneau ocazional operele în spaţii neconvenţionale cum ar fi clădirea teatrului, sediile unor bănci, magazine de mobilă etc.
Prima expoziţie găzduită de Galeria de artă a Fondului Plastic a fost în septembrie – octombrie 1956.
În sediul actual, din P-ţa Victoriei nr. 6, la parterul fostului Palat Hilt-Vogel, ridicat în anii 1912-1913, după proiectele, arhitectului László Székely, Galeria de artă s-a mutat în 1966. Unul dintre proprietari imobilului, Lajos Hilt (1863-1945), a fost un om de afaceri ancorat şi în viaţa socială, culturală şi sportivă a Timişoarei. Lajos Hilt a fost şi casier al Asociaţiei Arheologilor şi Istoricilor din Ungaria de Sud, apoi pentru o perioadă mai îndelungată a fost preşedintele Clubului de Canotaj „Regatta” şi a avut o contribuţie substanţială şi la ridicarea, în anul 1930, a Casei Maghiare din Timişoara.
Ultimele comentarii