Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a iniţiat, începând de miercuri, acţiuni de control în laboratoare particulare de acreditare a preparării cărnii pentru depistarea eventualelor nereguli.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că de miercuri A.N.S.V.A. a demarat mai multe controale în toată ţara, cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde este realizat procesul de autocontrol.
Asta după ce mai mult de 3,4 tone de carne de pui congelată provenind de la Avicola Călăraşi şi retrasă de la comercializare din Selgros Suceava a fost depistată salmonella. Alte peste 13,5 tone de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov. De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o „tulpină bacteriană”.
Preşedintele A.N.S.V.A., Vladimir Mănăstireanu, declara că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la un lanţ de supermarket-uri, destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro. Vladimir Mănăstireanu mai spune că au fost începute verificări în toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.
Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi a calităţii necorespunzătoare.
Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, şi a adăugat că situaţia creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”.
Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul A.N.A.F. Antonio Burlacu.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti S.R.L., Avicola Crevedia S.A., Avicola Tărtăşeşti S.A., Avicola Călăraşi S.A., Palrom Inter S.R.L., Palrom S.R.L., Lacto Food S.R.L., Lactmar S.R.L., Atifco Internaţional S.R.L., Caliprix International S.R.L. şi Carmistin S.R.L., controlate de membri ai grupării.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut administratorului unei firme care presta servicii către S.C. Avicola Călăraşi S.A. să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
Ultimele comentarii