Peste 60 de tone de cereale confiscate într-o singură zi

După cum era de aşteptat, din cauza supra-producţiei de grâu din acest an şi a preţurilor extrem de mici, o parte din intermediarii mari au început să-şi facă stocuri mari de cereale, pentru a controla ulterior preţul pieţei. Ca şi anul trecut, în această perioadă poliţiştii identifică transporturi mari de cereale fără acte, care indică încercarea unor samsari de a aduna, fără acte, cantităţi mari de grâu pe care să-l vândă ulterior la suprapreţ.

Transporturi fără acte

grauLa începutul acestei săptămâni, poliţiştii timişeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, împreună cu cei din cadrul Serviciului Rutier au organizat mai multe acţiuni de control, în cadrul planului de acţiune „Vatra”, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. Cu această ocazie au fost depistate două transporturi de cereale fără documente legale, procedându-se la confiscarea a peste 60 de tone de grâu. Astfel, marţi seară, poliţiştii au oprit în trafic două autotractoare care circulau pe Drumul Judeţean 593, în apropierea localităţii Peciu Nou. Verificând încărcătura, poliţiştii au constatat că V. Gheorghe, de 34 de ani, din Timişoara, transporta 34.990 de kg de grâu boabe, fără a avea completate corespunzător documentele de transport şi fără a avea factură de însoţire a mărfii. Aceeaşi situaţie s-a constatat şi în cazul celui de-al doilea autotracator, poliţiştii stabilind că şoferul, C. Dumitru, de 37 de ani, din Lovrin, transporta 34.270 de kilograme de grâu boabe. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că ambele autotractoare aparţineau unei societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Becicherecu Mic. Reprezentanţii firmei respective au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 5000 de lei şi ridicarea în vederea confiscării întregii cantităţi de grâu, 69.260 de kilo-grame.

Un an bun pentru intermediari

La fel ca în alţi ani când a existat o producţie foarte bună de cereale, principalii beneficiari ai recoltei bogate sunt intermediarii, nu producătorii agricoli. Consiliul Concurenţei a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a inspectat mai multe sedii ale principalelor companii din sectorul comercializării cerealelor, verificările vizând o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor. Pentru aceste fapte firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. “La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabi-litatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a mai precizat că acele companii care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de cle-menţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Timişul, care e unul dintre judeţe unde grâul se cultivă pe suprafeţe mari are în momentul de faţă şi cel mai scăzut preţ de achiziţie la grâu din ţară. Conform mercurialului prezentat de Ministerul Agriculturii, în Timiş tona de grâu este cumpărată în momentul de faţă cu 616 lei, adică 139 de euro, în timp ce în judeţele din Muntenia tona de grâu este 649 de lei, adică 147 de euro, iar în Oltenia se achiziţionează cu 831 de lei, adică 188 de euro.

Print Friendly, PDF & Email