Dezinsecţii la 14 zile – planul anti-ţânţari la Consiliul Judeţean Timiş

Dezinsectie-cu-Aviatia-UtilitaraConsiliul Judeţean a decis ca în această perioadă să finanţeze lucrări de dezinsecţie la interval mult mai scurt. Rămâne de văzut dacă noua strategie va avea efect, pentru că în anii trecuţi, chiar şi după cheltuirea unor sume considerabile, rezultatele lăsau de dorit.

 

Dezinsecţii dese şi ritmice

În urma unor adrese venite de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Autoritatea Naţională Fitosanitară şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, reprezentanţii Consiliului Judeţean au ajuns la concluzia că o acţiune mult mai bună de dezinsecţie împotriva insectelor este absolut necesară, “acestea provocând pe lângă disconfort şi transmiterea unor boli către populaţie şi animale”.

Oficialii CJ Timiş susţin că în perioada următoare, datorită condiţiilor climatice favorabile, “generaţiile hibernante de dăunători îşi vor continua ciclul biologic care va avea consecinţă înmulţirea populaţiilor acestora în parcuri, grădini publice, arbori de pe aliniamente, spaţii verzi, liziere ale pădurilor care sunt umbroase şi umede.”

De aceea, administraţia judeţeană susţine că, pentru ca tratamentul împotriva acestor dăunători să fie eficient ar fi necesară efectuarea tratamentului în două etape: “primul tratament să fie efectuat asupra adulţilor, cu produse care să aibă acţiune şi ovicidă pe cât posibil, iar al doilea tratament să fie efectuat la interval de 14 – 21 zile, în funcţie de specie, pentru a distruge insectele apărute din larve.”

Valoarea totală a lucrărilor care, cu o asemenea ciclicitate, probabil că va fi destul de mare, încă nu se cunoaşte, urmând a fi stabilită în funcţie de suprafeţele pentru care se solicită efectuarea dezinsecţiei.

“Din experienţa de până acum, aş spune că este necesară dezinsecţia cel puţin de trei ori pe sezon, pe perioada caldă. Acum ar trebui să mai facem o dezinsecţie în august, şi cel puţin încă una la sfârşitul lui septembrie”, spune Pascu Lup, reprezentant al Aviaţiei Utilitare Timişoara.

320.000 de euro, cheltuiţi anul trecut

În 2014 deşi, conform informaţiilor făcute publice la începutul verii, CJ Timiş a alocat cel mai generos buget pentru operaţiunile de dezinsecţie, efectele nu s-au prea văzut.

Şi nu a fost nevoie ca aleşii judeţeni din Opoziţie sau presa să spune că nu sau fost vizibile efectele vastului şi costisitorului plan de dezinsecţie. Chiar conducerea administraţiei judeţene a recunoscut că, în ciuda bugetului enorm, de 320.000 de euro, efectele au fost sub aşteptări. „Trebuia să acţionăm pe 28.000 de hectare, cu o valoare de 1.25 milioane de lei. Până la urmă s-a acţionat pe 30.250 de hectare, cu o valoare de 1,42 de milioane de lei. Surplusul de 2.250 de hectare se datorează faptului că în zonele afectate de inundaţii procedura a fost repetată”, s-a precizat într-o şedinţă de plen al CJ Timiş, anul trecut. Menţionându-se că efectele slabe ale dezinsecţiei făcute în unele zone cu Aviaţia Utilitară au fost cauzate de variaţiile de temperatură şi ploi. „Este adevărat că timpul nu ne-a ajutat. Datorită intermitenţelor soare-ploi, efectele nu au fost neapărat cele pe care le-am dorit”, declara preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Reprezentanţii administraţiei judeţene justificau suma considerabilă alocată acţiunii de combatere a ţânţarilor, căpuşelor şi altor insecte prin faptul că în tot judeţul s-a semnalat o creştere foarte mare a numărului de insecte, pe fondul caniculei şi a ploilor. Dezinsecţia a presupus combaterea insectelor şi a căpuşelor pe o suprafaţă de aproximativ 28.000 de hectare, terenuri care aparţin domeniului public Primăriilor. 

Deşi, în plenul CJ Timiş au mai existat discuţii pe seama sumei de 1.250.000 de lei alocate pentru această operaţiune, mai mulţi consilieri judeţeni au arătat că dezinsecţia este o necesitate pentru sănătatea cetăţenilor. Cât despre suma de 1,25 de milioane de lei, aceasta a fost stabilită “prin raportarea la valoarea pesticidului, costul orelor de zbor, dar şi a consumului de benzină”. 

Print Friendly, PDF & Email