50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, marcaţi la Timişoara

Timișoara este, în aceste zile, gazda unui simpozion internațional organizat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat.

 

Jahre Aktionsgruppe Banat, se desfăşoară în zilele de 23 şi 24 iunie. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Științe ale Comunicării și Biblioteca UPT, este partener al conferinței internaționale organizate la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa din Germania (German Culture Forum for Central and Eastern Europe). Prin organizarea acestui eveniment se doreşte restituirea către public a memoriei grupului de scriitori de etnie germană din Banat, grup fondat la Timișoara în 1972.

Simpozionul va avea loc joi, 23 iunie, între orele 14-18, la Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran, și vineri, 24 iunie, între orele 9.45-13.15, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara. La această manifestare științifică vor fi prezenți participanți din Germania, Austria, Ungaria și România, care vor celebra 50 de ani de la înființarea acestui grup care marchează un punct culminant al literaturii de expresie germană din România.

La conferință vor lua parte şi foști membri ai Grupului de Acțiune Banat: Albert Bohn, Richard Wagner, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Ernest Wichner și Werner Kremm, alături de personalități din mediul universitar și cultural, critici și istorici literari, publiciști și jurnaliști.

Cu acelaşi prilej, operei poetului român de limbă germană Rolf Bossert, născut în 1952, la Reșița în Banatul Montan, și decedat în 1986, la Frankfurt am Main, va fi adus va fi adus un omagiu prin spectacolul lirico-muzical Pe scările vântului. Spectacolul va fi jucat joi, 23 iunie, de la ora 20, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email