Carreras sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale printr-un documentar emoţionant

Tenorul José Carreras, care va susţine în decembrie un concert la Bucureşti, sărbătoreşte zilele acestea 25 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale. Motiv pentru care artistul şi echipa sa au lansat un documentar emoţionant şi combative, “La Fleur. José Carreras and the fight against leukaemia”.

Jose CarrerasPotrivit unui comunicat de presa remis Mediafax, documentarul a fost regizat de Xavier Bosch şi a fost reali­zat cu sprijinul unor personalităţi ma­jore, cum ar fi tenorii Placido Do­min­go şi Jonas Kaufman, soprana Anna Netrebko, Felipe Gonzales şi medicii Ciril Rozman, Albert Gra­ñe­na şi Dean Buckner, de la Fred Hut­chinson Cancer Research, din Seattle.

José Carreras este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Internaţionale José Carreras pentru lupta impotriva leu­cemiei, înfiinţată în 1988, după recu­perarea sa aproape miraculoasă din cumplita boala. Puţină lume ştie însă că artistul a învins această boala cu aju­to­rul altui tenor celebru, Placido Domingo.

În vara lui 1987, din cauza leuce­miei, José a renunţat la activitatea sce­nică, medicii dându-i doar 10% şanse de supravieţuire. După transplantul de mă­duvă efectuat în SUA, artistul a revenit la Barcelona. În acea perioadă, tratamentele costisitoare, dar şi desele călătorii făcute în SUA i-au secătuit mare parte din avere. În ajutorul său a sărit însă o fundaţie din Madrid, care oferea suport financiar suferinzilor de leucemie. Graţie acestui ajutor, José s-a vindecat. Câţiva ani mai târziu a aflat că în spatele acelei fundaţii era nimeni altul decat “duşmanul” său de moarte, Placido Domingo. Ajutorul lui Domin­go a venit în ciuda rivalităţii dintre cei doi tenori. Pentru a fi siguri că nu se vor întâlni sub nicio formă, cei doi tenori, originari din oraşe rivale (Madrid şi Barcelona), cereau, prin contract, să nu cânte împreună pe aceeaşi scenă. Mai târziu, José a aflat că Placido în­fiinţase această fundaţie special pen­tru a-l ajuta cu tratamentul, alegând să rămână anonim, pentru a nu-l pune într-o situaţie dificilă. După ce s-a aflat toată povestea, Domingo a fost între­bat de ce l-a ajutat pe José. Marele te­nor a răspuns simplu: “Nu puteam lăsa ca acea voce să se stingă aşa de repe­de”. Dar momentul cel mai emoţio­nant al acestei poveşti tulburătoare a fost întâlnirea dintre cei doi. Zărindu-l pe Placido la unul dintre concertele sale la Opera din Madrid, Carreras a întrerupt aria pe care o interpreta şi, umil, a îngenuncheat la picioarele lui Domingo, cerându-şi iertare şi mulţu­mindu-i cu lacrimi în ochi, în faţa publi­cului. Placido l-a ajutat să se ridice şi cu o îmbrăţişare pecetluită cu lacrimi a dat startul unei mari şi adevărate prietenii. Mai mult decât atât, cei doi artişti au început să cânte împreună în scop caritabil, cooptându-l şi pe Luciano Pavarotti. Albumul “Carreras-Domin­go-Pavarotti: the Three Tenors in Con­cert” deţine recordul Guinness Book pentru cel mai bine vândut material discografic clasic.

După înfiinţarea fundaţiei, lupta împotriva leucemiei a devenit una dintre priorităţile artistului, reuşind să strângă până în prezent peste 71 de milioane de euro din donaţii. Este o răsplată pentru eforturile medicilor care i-au salvat viaţa şi o şansă dată altor bolnavi. Fundaţia se concen­trea­ză pe dezvoltarea cercetărilor pentru tratamentul şi vindecarea leucemiei, campanii care să încurajeze recoltarea de celule stem, în vederea donării pen­tru pacienţii bolnavi de leucemie, în­tărirea cercetărilor şi infrastructurilor clinice din spitale şi laboratoare, pre­cum şi oferirea de servicii sociale pen­tru bolnavii de leucemie şi familiile lor. Fundaţia are centre şi în SUA, Ger­mania şi Suedia.

“După ce am învins această boală trăiesc cu mai multă luciditate, mă bucur de fiecare minut din viaţa mea. Şi încerc să ajut oamenii care suferă de boala îngrozitoare de care am suferit şi eu”, spunea Carreras într-un interviu.

Print Friendly, PDF & Email