Spectacol-omagiu dedicat poetului Rolf Bossert, membru al Aktionsgruppe Banat

Rolf Bossert. Sursă foto: Isolde Ohlbaum

Un omagiu operei poetului roman de limbă germană Rolf Bossert, născut în 1952, la Reșița în Banatul Montan, și decedat în 1986, la Frankfurt am Main, va fi adus prin spectacolul lirico-muzical Pe scările vântului. Spectacolul este organizat în cadrul simpozionului 50 de ani de la înființarea Aktionsgruppe Banat, grup al cărui membru a fost şi Bossert.

 

Spectacolul Pe scările vântului, care va fi jucat joi, 23 iunie, de la ora 20, la Teatrul German de Stat din Timişoara, se bazează pe ideea lui Maurice de Martin de a încadra sau contrasta poemele lui Rolf Bossert cu muzica contemporană de avangardă și de a le condensa într-o lectură scenică-concertantă. Cadrul muzical, conceput în acest scop, constă într-un amestec idiosincratic: de la Krautrock la folclor românesc și până la structuri sonore ale muzicii contemporane. Spectacolul, pus acum în scenă de chitaristul de jazz Sian Brie, din Reșița, actrița Oana Vidoni și actorul Alexandru Mihăescu, a fost prezentat în premieră la Teatrul German de Stat din Timişoara, în octombrie 2021.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara şi Forumul Cultural German Europa de Est şi finanțat de Goethe-Institut București și Kulturwerk Banater Schwaben e.V. din fonduri ale Ministerului familiei, muncii și al politicilor sociale din Bavaria.

Aktionsgruppe Banat, o asociație de scriitori, poeți și publiciști româno-germani care a luat ființă în primăvara anului 1972 ca platformă de discuții și schimburi literare, a fost observată și hărțuită de Securitate, iar apoi dizolvată de organele de stat ale regimului dictatorial Ceaușescu, în 1975.

 

Print Friendly, PDF & Email