Verificări la ANL-urile pentru rezidenţi de la Spitalul Judeţean Timişoara

anl-uri-mediciPentru că există bănuieli legate de faptul că în cele două blocuri ANL construite pentru medicii rezidenţi de la Spitalul Judeţean Timişoara este posibil să-şi fi făcut loc şi persoane care nu au nicio legătură cu rezidenţiatul, nici măcar cu profesia de medic, s-a solicitat la Consiliul Judeţean o listă extinsă cu ocupanţii imobilelor, şi profesia actuală.

 

Solicitare de control la „ANL-urile rezidenţilor”

Probabil, întrucât există informaţii conform cărora în cele două blocuri realizate pentru medicii rezidenţi de la Spitalul Judeţean Timişoara stau şi persoane care nu ar avea ce căuta acolo, raportat la destinaţia acestor clădiri, în plenul Consiliului Judeţean Timiş a fost cerută, sub formă de interpelare, o listă cu numele şi ocupaţia locatarilor din blocurile respective.

„Aş dori să adresez în numele Comisiei de Sănătate o interpelare pentru Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş, să ne prezinte cât se poate de urgent un tabel cu lista şi locul de muncă al celor care locuiesc în cele două blocuri pentru rezidenţi si care sunt în patrimoniul Consiliului Judeţean. Rog Direcţia de Patrimoniu să înainteze în scris această solicitare şi să avem exact ce am zis: numele, prenumele şi locul de muncă”, a declarat în plen consilierul judeţean, medicul Dan Poenaru.

În anul 2012, Compartimentul Registratură al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş anunţa că primeşte dosarele celor care doresc să se înscrie pe lista deschisă, în vederea obţinerii unei locuinţe de tip ANL, din ansamblul de blocuri construit şi dedicat în exclusivitate medicilor rezidenţi şi tinerilor specialişti  din sistemul de sănătate. Cele două blocuri se află în vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean Timişoara şi au în componenţă  68 de apartamente ce pot fi închiriate, în termenii prevăzuţi de lege, doar de persoanele  din sistemul sanitar.

Lămuririle legate de actualii ocupanţi ai ANL-urilor de lângă Spitalul Judeţean vin şi în condiţiile în care CJ Timiş a anunţat că va sprijini contruirea unui nou bloc ANL destinat medicilor rezidenţi. CJ Timiş promite finanţare pentru 22 de apartamente, care se alătură celor 88 aflate în faza de aprobare interministerială.

 

80% din rezidenţi vor să plece din ţară

Construirea acestor imobile ANL a fost una dintre soluţiile gândite pe plan local pentru a stimula rămânerea în ţară a medicilor rezidenţi şi a tinerilor specialişti din secţiile spitalelor publice din Timişoara.

Conform unui sondaj recent al Fundaţiei Colegiului Medicilor, peste 82% din tinerii medici îşi doresc să plece să profeseze peste hotare. Sunt cadre medicale care nu văd în România nicio şansă pentru un viitor decent. În plus, scandalurile recente din sănătate nu au făcut decât să le întărească intenţiile de emigrare. Doar puţin sub 3% din respondenţii la acelaşi sondaj resping categoric ideea unei vieţi în altă ţară.

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi spun că ar pleca să lucreze într-o ţară din Uniunea Europeană. Doar 20 la sută dintre ei ar munci în SUA, Australia, Canada, Emiratele Arabe sau Noua Zeelandă.

„Este greu de spus câţi din medicii rezidenţi mai rămân în ţară, pentru că în momentul de faţă, din păcate, nu există o statistică clară, deşi ea ar fi fost oportună. Oricum, un lucru este cert, şi este confirmat de cifre oficiale: în sistemul medical intră mult mai puţini specialişti decât ies. Este o tendinţă care se menţine de câţiva ani şi care ar putea duce la o criză acută de cadre medicale pe viitorul”, crede medicul Vasile Astărăstoaie, fost preşedinte al Colegiului Medicilor.

Print Friendly, PDF & Email