Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara acuză „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva mediului academic

„Să renunțăm la ideea că România este o țară de hoți și la culpabilizarea in integrum”

Marilen Pirtea Foto radio TimisoaraRectorul Universităţii de Vest din Timişoara spune că „vânătoarea de vrăjitoare” dăunează grav sănătății mediului academic şi că trebuie renunţat la culpabilizarea in integrum. Şi anunţă că UVTva înainta Senatului Universităţii un proiect de metodologie care să aibă ca scop înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice.

 

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, profesorul universitar dr. Marilen Pirtea, transmite că instituţia pe care o conduce nu asistă pasivă la problemele cu care se confruntă mediul academic românesc, „supus unor atacuri continue, mai mult sau mai puțin îndreptățite”.

Vreau să susțin o schimbare care să vină din interiorul universităților, acestea să nu aștepte și să nu accepte să li se dicteze din exterior ce să facă. Orice sistem are neajunsuri, dar mediul universitar este, probabil, cel mai în măsură să se autocorecteze. Are toate atuurile să gândească noi măsuri, potrivite condițiilor sociale în care trăim. În completarea ideii anterioare, trebuie recunoscut faptul că multe dintre problemele actuale apar din lipsa de adaptare la schimbările sociale, schimbări care se petrec cu o viteză mult mai mare decât acum 10, 20 sau 30 de ani, iar unele organizații nu reușesc să țină pasul”, spune Marilen Pirtea.

Menţionând că trebuie să se renunţe la ideea că România este o țară de hoți și la culpabilizarea in integrum: „Nu, nu îi putem trata pe toți ca pe o hoardă de infractori, plecând de la «prezumția de vinovăție». O măsură înclinată către un singur grup social nu ar fi cea mai corectă. Principiile de corectitudine academică se aplică tuturor, legea trebuie să fie lege pentru toți. Tocmai inegalitățile dintre grupurile sociale ne-au scăzut încrederea în noi, ca popor. Unde ne oprim cu «prezumția de vinovăție»? Este o întrebare cât se poate de legitimă. După ce reanalizăm tezele de doctorat ale politicienilor, trecem la cei din economic, juridic, arte, sociologie, matematică, informatică, teologie…? Nu este în regulă să spunem că toți politicienii sunt plagiatori, că toți medicii iau mită, că toți avocații fac trafic de influență, că toți profesorii practică furtul intelectual. Riscăm să transformăm totul într-o vânătoare de vrăjitoare. Disprețuim faptul că occidentul ne vorbește în cea mai mare parte de rău, dar nu putem avea pretenții prea mari de la ei dacă chiar noi facem la fel.

Nu, România nu este o țară de hoți. România este o țară frumoasă… dacă ne uităm și spre cei care lucrează bine.”

Marilen Pirtea anunţă că UVTva înainta Senatului Universităţii un proiect de metodologie care să aibă ca scop înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice, indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional. „Este un nou filtru de care UVT nu are nevoie, dar nu poți cere cuiva să facă schimbări dacă tu nu ești dispus să le faci. Da, vrem ca acest set de măsuri să funcționeze ca un program-pilot pentru toate universitățile românești și suntem dispuși să fim primii care-l implementează. De asemenea, suntem deschiși la orice propunere asemănătoare din partea mediului academic. Cred într-o vorbă, aceea că trebuie să fii schimbarea pe care o dorești la ceilalți”, adaugă rectorul UVT.

Marilen Pirtea reaminteşte că UVT a fost prima universitate din țară care a semnat un protocol de prevenție cu Direcția Generală Anticorupție și a implementat cel mai performant sistem de antiplagiat din lume, argumentând: „Rolul acestui demers a fost de a întări încrederea în instituție atât din partea membrilor comunității academice, cât și a viitorilor noștri studenți, dar și a tuturor partenerilor”.

Marilen Pirtea mai spune că UVT îşi doreşte întreținută și dezvoltată o cultură a corectitudinii și deontologiei academice, la care să subscrie atât studenții de la toate ciclurile (licență, master, doctorat), cât și cadrele didactice. Reamintind că UVT nu a avut niciun profesor titular pe lista celor care au girat lucrări științifice pentru persoane aflate în detenție, ci unul singur în regim de plată cu ora. „În plus, de ani buni, toate tezele de doctorat sunt verificate cu programul de antiplagiat înaintea susținerii lor, obligativitate ce se impune din acest an universitar și la licență și master”, declară Marilen Pirtea. Acesta anunţă că UVT are în proiect ca din toamnă să introducă încă din anul I de licență o disciplină adresată tuturor studenților săi, indiferent de specializare, privind scrierea academică.

Politicul nu dictează mediului universitar ce să facă, cel puțin nu UVT. Cel mult, dacă se vrea util, politicul poate să lucreze alături de mediul academic în promovarea unor măsuri menite să genereze rezultate pozitive”, conchide Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email