Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara adresează o scrisoare deschisă, pensionarilor de lux

„Vă place să vă numiți «aleșii neamului», dar ați cam uitat de neam”

Marilen PirteaDupă votarea în Parlament a proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara le adresează aleşilor, pe care îi numeşte pensionari de lux, o scrisoare deschisă. Atrăgându-le atenţia: „Vă place să vă numiți «aleșii neamului», dar ați cam uitat de neam”.

 

Proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari este văzut de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, profesorul universitar dr. Marilen Pirtea, ca fiind „încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4.600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime”.

Marilen Pirtea mai spune că, după acest vot, a asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat de legislație, acela ca un grup de oameni să-și voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. „Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400.000 de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri”, afirmă rectorul UVT.

Acesta menţionează că nu supune dezbaterii legalitatea proiectului, dar apreciază ca fiind nedemnă de o societate sănătoasă lipsa de moralitate de care a dat dovadă Parlamentul, invocând faptul că, în România, un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, iar sute de mii de angajați din Învățământ trăiesc la limita sărăciei, lor adăugându-li-se medicii și multe alte categorii sociale și profesionale nedretăţite din punct de vedere al remuneraţiei. „Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? Copiii noştri, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a investi în Educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de «aleși» să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei”, atrage atenţia Marilen Pirtea.

Din punct de vedere macroeconomic, cea mai sănătoasă investiție care poate fi făcută este în Educație, subliniază rectorul UVT. Menţionând că este nevoie de specialiști ancorați în cerințele pieței, cu competențe pe ceea ce economia solicită și are nevoie.

Invocând ultimele analize economice, care arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei, după primele două luni din 2015, cu peste un miliard de lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut, acesta mai spune că este greu să se vorbească despre echilibre macroeconomice când încă există un sistem de învățământ încremenit într-un buget de asistență socială. Şi atrage atenţia că discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, una dintre cele mai sigure soluții pentru echilibrarea balanței fiind investiţia în Educație, astfel ca tinerii să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuția la pensii să fie cu atât mai consistentă.

Vă place să vă numiți «aleșii neamului», dar ați cam uitat de neam. Dați tuturor șansa la pensii mai mari, investiți în educația copiilor!”, îşi încheie rectorul UVT scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, votat zilele trecute în Parlament, un parlamentar cu un mandat în Legislativ ar urma să primească o indemnizaţie suplimentară la pensie de aproximativ 1.550 de lei. Două mandate ar urma să fie recompensate cu o pensie suplimentară de 3.100 de lei, iar aleşii cu minimum trei mandate ar urma să-şi adauge la pensie 4.600 de lei în plus, în fiecare lună. Legislativul a aprobat, în 16 iunie, cu 303 voturi “pentru”, 124 voturi “împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

 

Citeşte şi:

PMP Timiş, împotriva pensiilor special ale parlamentarilor

Print Friendly, PDF & Email