Rectorul Universităţii de Vest acuză: „Ignoranța de care politicienii dau dovadă la adresa Timișoarei prinde proporții de neexplicat”

Marilen PirteaLa câteva ore după ce doi politicieni locali din Opoziţie au făcut publică informaţia că 37 de Primării din Timiş, printre care şi Timişoara, nu au primit nici un leu de la buget pentru anul acesta, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara ia şi el atitudine.

 

„Într-un context în care banii sunt risipiți exclusiv către localități consumatoare de fonduri, către sate și comune unde nu se produce nimic, nu putem vorbi de dezvoltare”, acuză, după acest anunţ, rectorul Universităţii de Vest, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Acesta mai spune că este este de înţeles nevoia de a susține aceste mici comunități, însă nu printr-un sistem care doar propagă sărăcia. „Dezvoltarea se face prin investiții, nu prin cârpirea unor bugete de asistență socială. Acele comunități au nevoie de alt sprijin, unul gândit la nivel de regiune, pe baza strategiilor create în jurul polilor socio-economici”, opinează rectorul UVT.

În concepţia lui, problema majoră este că acești poli nu primesc susținerea financiară necesară pentru a se putea dezvolta suficient în așa fel încât rezultatele economice să ajungă și în zone mai îndepărtate. „Astăzi am avut parte de o nouă dovadă în această direcție, când Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Lugojul n-au primit niciun leu la distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, distribuire realizată la nivelul Guvernului”, afirmă Marilen Pirtea. Amintind că Timișoara a fost scoasă și din planul de realizare a 52 de obiective sportive cu o investiție totală de 103 milioane de euro. „În schimb, Slatina, Alexandria, Voluntari, de exemplu, vor beneficia de investiții de zeci de milioane de euro. Timișoara a dovedit că știe să facă performanță sportivă de cel mai înalt nivel, însă aceasta nu a beneficiat niciodată de atenția cuvenită la nivel central”, îşi arată nemulţumirea Marilen Pirtea.

Acesta subliniază că, indiferent că este vorba despre cultură, sport, educație sau finanțe, Timișoara și Timișul au contribuit substanțial la nivel național. „Ceea ce au primit, însă, nu ne poate mulțumi sub nicio formă. Greu de înțeles cum un județ atât de mare este mereu ignorat la împărțirea fondurilor, ceea ce ne aduce în situația firească de a ne întreba… ce fac cei 20 de parlamentari ai noștri trimiși prin vot la București să ne reprezinte?”, se întreabă rectorul UVT.

Joi, doi politicieni locali – primarul PDL al localităţii Lenauheim, Ilie Suciu, şi consilierul judeţean PDL Marius Martinescu – anunţau într-o conferinţă de presă că 37de localităţi din Timiş, printre care şi Timişoara, au fost prejudiciate şi anul acesta de către Guvern la împărţirea sumelor aferente cotei de 18,5% din impozitul pe venit încasate în anul 2013 şi a sumelor defalcate din TVA destinate echilibrării bugetelor locale. Acestora nu le-a fost repartizat nici măcar un leu. Spre deosebire de alocările consistente oferite unor localităţi din judeţele Alba, Teleorman şi Tulcea.

Print Friendly, PDF & Email