Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. „Cele mai mari nereguli se fac cu legea în mână”

Marilen Pirtea Foto PNL TimisCercetarea românească are nevoie de resurse și de predictibilitate, nu de ținte false precum reorganizarea agențiilor de finanțare, spune rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Subliniind că înființarea unei a patra agenții care să distribuie banii cercetării nu are niciun fundament managerial de performanță.

 

Într-o comunicare publică de acum câteva luni, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ.dr. Marilen Pirtea, spunea că unele dintre cele mai mari nereguli se fac cu legea în mână.

Este și cazul încercărilor repetate de desființare și diminuare a activității UEFISCDI. Cea mai recentă, tentativa de reorganizare a finanțării cercetării prin crearea unui nou organism. În măsura în care unele dintre principalele probleme ale sistemului de cercetare din România sunt slaba finanțare și lipsa de predictibilitate, inițiativa discutată în cadrul Comisiei pentru învățământ din Senat ar desființa cu totul încrederea în sistem”, afirmă rectprul UVT.

Estimând că adăugarea în amalgamul de probleme de care se lovesc cercetătorii români a unor disfuncționalități organizatorice ar conduce la noi întârzieri în derularea programelor. „În plus, tinerii care își bazează activitatea pe nevoia unei finanțări continue sunt primii care vor suferi”, anticipează Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că experiența câștigată de echipa UEFISCDI, din 2010 și până în prezent, este de o valoare considerabilă, iar înființarea unei a patra agenții care să distribuie banii cercetării nu are niciun fundament managerial de performanță. „Ne vedem nevoiți a pune sub o considerabilă îndoială motivația acestei inițiative. Aș fi vrut să cred că, până acum, mediul politic, aceia care ne reprezintă în Parlamentul României, au învățat un lucru esențial, importanța continuității și predictibilității, dar asemenea demersuri continuă să facă agenda publică. Aș fi preferat să stăm de vorbă despre proiectele de cercetare și rezultatele lor. În schimb, trebuie să stăm de pază pentru a menține sistemul funcțional”, spune rectorul UVT.

Subliniind că în joc este și credibilitatea României pe plan internațional, în contextul în care UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare.

Potrivit UVT, UEFISCDI a fost creată în anul 2010, prin OUG 74/2010, din nevoia de a sprijini viziunea de creștere a performanței sistemului românesc de învățământ superior și cercetare-dezvoltare-inovare, dar și în ideea de a reduce cheltuielile de administrare a cercetării, prin punerea sub aceeași umbrelă a trei unități diferite care alocaseră fondurile de cercetare în perioada 2007 – 2010. Şi anume, AMCSIT – Politehnica, instituție găzduită de Universitatea Politehnica din București, care gestiona programul Inovare PN II, Centrul Național de Management Programe, care administra programul Parteneriate, și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare, care gestiona programele Idei și Resurse Umane. Acestora li s-a adăugat administrarea programului Capacități, care era anterior administrat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Print Friendly, PDF & Email